Personalni trener

04 Oct

Klijent mora da shvati šta je trener i koja je uloga trenera. Isto mora shvatiti i trener!

Koliko je bitna fizička aktivnost, toliko je bitan pravilan izbor i pravilno izvođenje pokreta. Trening treba da obuhvati izbor pokreta, intenzitet, trajanje i učestalost aktivnosti koje moraju biti usklađene sa potrebama i mogućnostima svakog pojedinca. 

Uloga trenera ogleda se u adekvatnom konstruisanju trenažnog procesa, edukaciji kao i brizi da se svi aspekti trenažnog procesa pravilno i planski praktikuju. Kako bi trenažni proces doveo do planiranog progresa klijent mora da se pridržava trenažnog plana i predloženih radnji, kako u prisustvu trenera, tako i samostalno. Ovo vidim kao ključni faktor napretka. Ukoliko klijent ne poštuje planirano i dogovoreno, trener neće moći da vrši neophodne korekcije i osigura planirani progres. 

Rezultati ne dolaze preko noći, razlikuju se od osobe do osobe, čega svaki klijent mora biti svestan. Klijenti ne vole da investiraju u neizvestan ishod. Ovaj, rekao bih urođeni, strah određeni broj trenera koristi garantujući rezultate. Dobar trener neće davati lažna i nerealna obećanja, niti će sa sigurnošću predviđati tok progresa. Koliko god klijenti želeli da unapred znaju očekivane rezultate, trener ne treba da za iste garantuje. 

Trener nije Bog, lekar, terapeut, psiholog, nutricionista, vidar, vrač, finansijski savetnik,… Trener može, pored trenerskog zvanja, biti nešto od gore navedenog, ali to nije poziv trenera. Kada trener, kao deo trenažnog procesa, nudi neke od gore navedenih usluga, a da za iste nije kvalifikovan, vrši obmanu ugrožavajuči zdravlje klijenata. Ovo postaje sve veći trend među trenerima. Nije redak slučaj da treneri klijentima prepisuju terapije i da iste leče. Ovakvo nesavesno ponašanje utiče na percepciju i očekivanja klijenata direktno ugrožavajući trenersku profesiju. Trener mora poznavati anatomiju i fiziologiju ljudskog tela kao i principe pravilnog treninga, ishrane i suplementacije. Za sve izvan domena ekspertize mora Vas uputiti na drugo stručno lice. Najbliže mi je objasniti ovo kroz primer lekara koji će Vas uputiti na kolegu ukoliko to nije njegova specijalnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *