Zapostavljena veština – TRENING

is workout important
24 Aug

ishrana ili trening

Kako je trening dospeo u drugi plan, da li je manje bitan i zašto je ishrana preuzela glavnu ulogu?

Ako se vratimo par decenija u prošlost, što nije toliko daleko, primarni put do fizičkog izgleda i zdravlja bazirao se na treningu dok je ishrana pratila trenažni proces. Poslednjih godina priča se promenila. Ishrana je stavljena na pijedestal potiskujući važnost i ulogu treninga. Svakodnevno se susrećem sa tvrdnjama da je ishrana 80% uspeha. Tvrdnje iznose oni slabije upoznati pozivajući se na savete “stručnjaka”. Ne krijem da sam jedno vreme stavio trening u drugi plan. Iz ličnog iskustva video sam koliko je ishrana bitna. Ishrana je nešto što predstavlja najveću prepreku. Ishrana je kamen spoticanja i teži deo puta ka uspehu. Zaljubljenici u trening nemaju problema sa treningom koliko god bio naporan, ali sa ishranom je drugačije. Kako treningom ne možemo kompenzovati lošu ishranu dijeta se probila u prvi plan. Izjave poput : “trbušnjaci se prave u kuhinji ne u teretani”, “zakucale” su ishranu na čvrsto prvo mesto.

Zaista, slažem se da je ishrana bitan faktor, ali ne i ključni. Ukoliko želite da budete zdravi, smršate, sve to možete postići pravilno izbalansiranom ishranom. U čemu je onda problem? Problem je u tome što ne možemo izgraditi mišić bez treninga. Svi znamo kako umerenu fizičku aktivnost savetuju i lekari jer pozitivno utiče na kardio vaskularni sistem. Šta je šetnja nego vid treninga, tj. fizičke aktivnosti? Svi znamo koliko nam prija kada smo u boljoj kondiciji, imamo više snage, osećamo se spremnije i sposobnije. Kako to postižemo? Ne postižemo ishranom već nekim vidom fizičke aktivnosti. Opšte je poznato da telo troši više kalorija da održava mišićnu masu nego adipozno tkivo. Do kakvog zaključka dolazimo analizirajući ovu činjenicu? Dolazimo do zaključka da ćemo biti efikasniji u potrošnji kalorija ukoliko imamo više mišića. Da se ne lažemo, ko voli “mlitave” ruke noge, masno tkivo u stomačnoj regiji? Ko ne bi voleo više mišića zarad manje sala?

Kada sagledamo iznete činjenice dolazimo do zaključka da su ishrana i trening podjednako bitni. Nećemo graditi proporciju i reći 50%/50% : ishrana/trening, već ćemo reći 100% ishrana : 100% trening. Zašto? Zato što, za najbolje rezulate moramo uložiti maksimum i na treningu i sa ishranom.

Da rezimiramo celu priču. Treningom jačamo mišiće, dolazimo do bolje spremnosti i kondicije, postajemo efikasnija”mašina”. Ishranom oporavljamo i hranimo telo, regulišemo telesnu težinu i procenat telesne masti. Trening i ishranu tretiramo podjednako, dajući maksimum na oba polja jer : trening + ishrana = najbolji rezultati!

sportski pozdrav
vaš trener Marko Đorđević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *