Slavkova teretana

09 Sep

teretana slavko i sin

Za ovu teretanu nije mi trebala fitpass kartica, bio je dovoljan stisak ruke legendarnog Slavka i trening je mogao da počne. Ova teretana je van svake konkurencije i van svakog ocenjivanja. Ovo je teretana koja svakome omogućava da ostvari odlične rezultate. Oni koji nikada ne bi kročili u ovakvu teretanu i nisu ciljna grupa ove teretane. Ovo je muška teretana. Ako vam je testosteron opao, ako sumnjate u svoju muškost, posetite ovaj objekat. Sam ulazak u ovu teretanu učiniće da vam nivo testosterona skoči iznad granica normale.

Iako nisam par godina dolazio Slavko me dočekao kao i uvek uz pozdrav, osmeh i šalu, a ja sam se osećao unutra kao da sam kod kuće. Tu sam prvi put podigao 100 kg iz bencha, upoznao čari treninga sa gvožđem, upoznao pravila hard core teretane, upoznao mnoge ljude koji su i danas prisutni u mom životu.

Svaki iskusniji vežbač u Beogradu a i šire čuo je za Slavkovu teretanu. Čuvene Slavkove opaske prepričavaju se generacijama oslikavajući kultni lik čoveka koji je omogućio svima da za malo novca dožive osećaj pripadnosti, osećaj istinskog treninga uz najpovoljniju cenu u gradu. Članarina je 1000 dinara za neograničen broj termina. Možete dolaziti koliko god puta želite, koliko god sati želite. Teretana čija su vrata otvorena i u vreme najvećih praznika. Mnogi su dolazili iz raznih delova grada da odrade trening ovde jer su teretane gde vežbaju bile zatvorene. Slavkova uvek radi.

Tu se znalo poštovanje. Znalo se na kojim klupama bench rade iskusniji, snažniji momci a početnici su imali svoje mesto i vreme da izgrade reputaciju i zasluže pravo na bolju klupu. Danas sam kročio i ugledao tu klupu koja mi je najprijatnija od svih na kojima sam oslonio svoja leđa, koja je pregurala tone i tone tereta, klupa na kojoj su dizala ozbiljna imena ozbiljne težine, klupa gde sam i ja gurnuo svojih 100 kg i postao trocifren na benchu. Šipka je bila natovarena ozbiljnom težinom i pomislio sam da je moj prijatelj Milan Smiljanić, jedan od naših najuspešnijih takmičara u powerliftingu, u blizini. Tako je i bilo. Bratski smo se pozdravili i porazgovarali. milan smiljanic i marko djordjevic

Okružuju te tone tegova. Ploče su raznih brendova, uvek su mi bile zanimljive SSSR ploče koje kriju ko zna koju priču ispod svoje oguljene farbe. Sprave robusne, pravljene da trpe vežbače i da traju. Sirovo i grubo. Oni slabijeg stomaka osećaće se kao na gradilištu. Šetaće u strepnji da će im nešto pasti na nogu na glavu, da će ih grube sprave ozlediti. Oni se neće dugo zadržati. Isprljaće svoje nove nike patike, pocepaće svoj adidas sorts na stalku za tegove, isflekaće sa mašću za podmazivanje sprava svoje rukavice koje štite nežne ruke od opasnih žuljeva. Pobećiće glavom bez obzira u najbliži fitnes centar da na digitalnom trenažeru prave selfije.

Ovde nema kardio sprava, za kardio ćeš morati da izađeš kroz vrata. Pred tobom je ulica, košutnjak, trim staza, bicikl, šta god želiš, ali ne u teretani. Ovde se diže gvožđe i nema mesta za fensi sprave.

Ovde nema tuševa. Imaš lavabo da sipaš vodu i opereš ruke od rđe koja ume da se uhvati na gvožđu koje te okružuje. Znoj koji si prolio teškim radom u teretani moraćeš da poneseš do kuće kao podsetnik da si bio u Slavkovoj teretani i da si odradio muški trening.

Ovde nema ormarića, svoje stvari kačiš u nekoliko ćoškova. Vrednosti nosiš sa sobom. Ali ne bojiš se da će ti nešto nestati, jer atmosfera je takva da vlada poštovanje između vežbača. Razumevanje na nekom višem nivou.

Ako ne odgovaraš ambijentu, ako narušavaš ustaljeni mir između vežbača, ako svojim ponašanjem i stavom šalješ loše vibracije, Slavko će ti vratiti novac od članarine i svojim ljubaznim glasom te zamoliti da više ne dolaziš u teretanu.

Dok sam danas trenirao nestalo je struje. Nije bilo panike. U skoro mrklom mraku, jer je teretana u skloništu, ljudi su nastavili da rade na spravama, čuo se samo zveket gvožđa, po koji uzdah. I ja sam odradio još nekoliko serija u mraku. Po neki mobilni kako bi se osvetlio prostor da se postavi odgovarajuća ploča i dizanje se nastavlja. Takva je atmosfera kod Slavka. To se ne može opisati, mora se doživeti.

Ako si jedan od onih kojima smeta miris znoja, miris vlage i rđe, patina na spravama, izguljeni sicevi, grafiti na zidovima, paučina po ćoškovima, lupanje gvožđa i sve ono što ovaj prostor čini jedinstvenim odjebi od ove teretane jer ovo sigurno nije mesto za tebe.

Ovaj tekst ću završiti jednom od Slavkovih kultnih rečenica koje se prepričavaju u skoro svakom vežbačkom ćošku:

*Slavko, koje vežbe da radim za stomak? “Radi bench da ti sisa bude veća od stomaka”.

marko i slavko

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *