CINK

CINK
09 Jun

Cink je još jedan mineral koji spada u kategoriju mikroelemenata, ali bez obzira na to on je neophodan. U stvari, skoro svaka ćelija u organizmu sadrži cink. Zahvaljujući cinku aktivnost skoro 100 različitih enzima je stimulisana. Enzimi su supstance koje prouzrokuju različite hemijske reakcije koje se odvijaju u telu. Na primer, cink pomaže da se imuni sistem održi zdravim i uspešnim u borbi protiv bolesti. To je moguće zato što on pomaže u proizvodnji i aktivnostima T-limfocita, jedna vrsta belih krvnih ćelija koje telo koristi u borbi sa infekcijama.

Cink igra mnogo važnih uloga u organizmu. On je uključen u kompleksan proces zarastanja rana. Bez cinka, osećaj mirisa i ukusa može biti smanjen. Cink  takođe ućestvuje u sintezi DNK. Jedna od cinkovih najvažnijih uloga je da pomogne da se obezbedi pravilan razvoj, počevši od trudnoće, pa preko detinstva i adolescencije. Takođe je potreban kako bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema.

Cink pomaže u prenosu vitamina A iz jetre i on takođe deluje kao antioksidans, štiteći ćelije od mogućeg oštećenja usled dejstva slobodnih radikala.

Izvori cinka

Mnogo različitih namirnica sadrže određenu količinu cinka. Ostrige su bogate cinkom, ali one nisu često deo ishrane. Crveno meso i živinsko meso su takođe bogata cinom i one su stavni deo mnogih kuhinja. Cele žitarice, orasi, pasulj, neki morski plodovi, mlečni proizvodi su veoma dobri izvori takođe.

Kao i uvek treba paziti da se ne unose prevelike količine cinka. To je moguće ako se dovoljna količina unosi ishranom i uzimaju se dodaci ishrani koji sadrže cink. Na taj način se smanjuje sposobnost tela da apsorbuje bakar koji je takođe neophodan da bi imuni stem funkcionisao normalno. Previše cinka takođe može smanjiti proizvodnju krvnih ćelija.

Cink je neophodan u svim fazama života, odojčad i deca do 3 godine starosti neophodno je da unose 3mg na dan. Deci preko 3 godine starosti neophodno je 5 mg na dan dok je adolescentima potrebnija veća količina i ona iznosi 8 mg cinka na dan. Odrasli muškarci i trudnice neophodno je da unose 11 mg na dan, dok žene treba da obezbede svakog dana po 9 mg cinka svom organizmu.

Simptomi nedostatka cinka

Kod nekih ljudi organizam ne može pravilno da apsorbuje cink i ova situacija vodi do pojave nedostatka cinka u organizmu. Deficit se takođe sreće kada ljudi koji ne povećavaju unos cinka srazmerno starosnoj dobi u kojoj se nalaze. Najčešći simptom nedostatka cinka je zaostatak u razvoju. Seksulana aktivost takođe može biti uzrokovana nedostatkom ovog minerala. Dijareja, gubljenje kose, rane koje zarastaju sporo, impotencija, letargija, slabljenje čula ukusa, gubljenje apetita, oslabljen imuni sistem su samo neki od simptoma koji su prisutni usled nedostatka cinka u organizmu.

preuzeto sa http://www.recepti.com/ishrana/minerali/magnezijum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *