16 saveta za početnike

14 Sep

workout directions and advices

16 saveta za početnike sa akcentom na izbor saveta i savetnika!

Ne mogu se držati po strani kada je reč o savetima i kvalitetu istih. Kao neko ko za cilj ima iskrenu pomoć onima koji žele fizičke promene prilično mi smeta i vređa me nestručan i loš savet. Ovim kratkim tekstom pokušaću da skrenem pažnju na samo neke od njih.

  1. Obratite pažnju na savete genetski inferiornijih osoba. Zašto ovaj savet? Obično savete traže oni kojima ne ide najbolje, a za savet pitaju one najkrupnije kojima sve ide od ruke. Razumljiv je takav pristup jer ih impresionira nečija građa. Ali razmislite dva puta! Oni čija je genetika superiornija vrlo često lako napreduju bez obzira šta i koliko rade. Njihovi saveti, često, nisu dovoljno adekvatni. Saveti nekoga sa inferiornom genetikom koji je probao sve, koji je čitao istraživao i eksperimentisao kako bi uspeo da prevaziđe inferiornost mnogo su temeljniji i kvalitetniji.
  2. Ne birajte suplemente i hranu po ukusu već po sastavu. Ovo je česta greška. Gledajte iz ovog ugla. Da bi se postigao lepši ukus nekog suplementa vrlo često se  dodaju arome u većim količinama. Što više filera arome to manji procenat onoga što nam treba. Ukus čokolade kod proteinskih napitaka često ima najniži procenat proteina. Obratite pažnju na to kada sledeći put budete kupovali neki suplement.
  3. Ukoliko plan treninga ne sadrži vežbe za donji deo tela ( noge ) to nije plan treninga.
  4. Ukoliko plan treninga sadrži samo vežbe koje volite da radite to nije plan treninga.
  5. Ukoliko Vam je cilj izgradnja pektoralisa ( mišića ) grudi a plan treninga vam se zasniva na vežbi “bendž” to nije plan treninga.
  6. Ukoliko radite predloženi pokret a ne osećate ciljanu mišićnu partiju ili niste odabrali dobar pokret ili pokret ne izvodite pravilno.
  7. Prvi mišić koji osetite dok izvodite pokret dobija najveću stimulaciju tim pokretom. Razmislite o ovome jer je uglavnom još jedan od pokazatelja da pokret ne izvodite kako treba.
  8. Ukoliko trening plan sadrži previše izolacionih vežbi to nije plan treninga.
  9. Ukoliko plan treninga predložen početnicima sadrži više od 2-3 vežbe po mišićnoj partiji ( ovo zavisi od split sistema koji se primenjuje i broja mišićnih partija po treningu ) to nije plan treninga za početnike.
  10. Ukoliko trening u teretani sa tegovima započinjete kardio aktivnošću koja traje duže od vremena potrebnog za zagrevanje to nije dobar trening program.
  11. Ukoliko ste početnik a trener Vas ubeđuje da ste Spartanci… da li je potrebno ovo da komentarišem?
  12. Ukoliko ste početnik a već razmišljate” šta da uzmete” prekinite sa treningom na vreme.
  13. Ukoliko ste početnik, niste sredili ishranu a razmišljate o suplementima na lošem ste putu.
  14. Ukoliko ste početnik a trener Vas savetuje “šta da uzmete” to nije pravi trener.
  15. Ukoliko ste početnik a savete tražite u programima profesionalaca na lošem ste putu.
  16. Ukoliko tražite trenera-animatora idite u cirkus tamo je bolja zabava.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *