Gluten STOP!!! zaista???

11 Dec

glutenfree bez glutena

Izbegavaj GLUTEN po svaku cenu! Nikako ne jedi hranu koja sadrži GLUTEN! Da li je zaista tako?

Gotovo svakodnevno, susrećem se sa ljudima koji fanatično izbegavaju gluten. Zamislite ih kao visoko religiozne osobe, koje noseći u ruci krst i bibliju prilaze đavolu lično. Provire oprezno, osvrćući se iza sebe, gledajući levo desno, obazrivo pitajući: “da li je GLUTENFREE”? Naravno da sam malo preuveličao, ali zaista, pristup većine namirnicama koje sadrže gluten je krajnje neosnovan.

Ovaj tekst će Vam pomoći da razbijete mitove vezane za gluten i objektivno sagledate činjenice.

Definiciju glutena neću pisati, potražite u pretraživaču, kao i hranu koja je generalno bogata ovim proteinom.

Kada mi klijenti kažu da ne smeju da konzumiraju gluten, ili me pitaju za isključivo bez-glutenske proizvode, moja prva reakcija jeste kontra pitanje: “da li Vam je dijagnostikovana celijakija, glutenska osetljivost, alergija na gluten”? U 99,9% nije. Ljudi izbegavaju gluten na svoju ruku. Veliki udeo ovom “satanističkom” pristupu glutenu doprineli su mediji, kao i proizvođači namirnica. Da li Vam to nešto govori? Pogledajte cene bez glutenskih proizvoda, pogledajte zatim statističke podatke o zaradi na bezglutenskim proizvodima nakon medijske “hajke” i “buđenja svesti” o štetnosti glutena.

CELIJAKIJA – da li Vam je dijagnostikovana?

Celijakija (celijačna bolest, gluten-senzitivna enteropatija) – nasledna imunološki posredovana bolest uzrokovana netolerancijom na gluten, protein koji se nalazi u žitaricama: pšenici, raži, ječmu i u manjoj koncentraciji u ovsu. Unošenje glutena kod genetski predisponiranih osoba uzrokuje zapaljenske promene sluznice tankog creva, usled čega dolazi do njenog oštećenja. Javlja kod 1 od 100 osoba. To je doživotna nepodnošljivost glutena. Javlja se u otprilike 10 do 20% kod rođaka prvog reda. Češće pogađa žene i može se manifestovati u svim životnim dobima.

Veoma često oboljenje, koje pogađa 1% populacije? Zaista? 1%? Da li si ti ta svaka stota osoba koja ima celijakiju? Šta zaključujemo? Da nije tolika verovatnoća kao što smo pretpostavljali.

Ukoliko sumnjate na glutensku osetljivost, celijakiju, alergiju na gluten, nemojte pre odlaska lekaru i pre analiza izbegavati gluten jer će uticati na rezultate testova.

Od glutena se gojim! Ova tvrdnja jednostavno nije tačna. Na gojaznost utiče kalorijski suficit. Ako je neka hrana bez glutena to ne znači da se od nje nećemo gojiti. Namirnice bez glutena mogu imati veću kalorijsku vrednost što će voditi u gojaznost jeli gluten ili ne.

Vodim računa o ishrani, zdravo se hranim, zato izbegavam gluten! Još jedna zabluda. Kao prvo teško je reći šta smatramo zdravom ishranom. Nije sve belo i crno. Poenta zdrave ishrane bazira se na namirnicama koje nisu prerađene, a ne na one sa glutenom ili bez. Možete izbegavati gluten, a opet se užasno hraniti. Pomfrit je bez glutena – mislite o tome.

Gluten je loš za mene!  Vraćamo se na deo o dijagnostikovanju netolerancije na isti. Gluten sam po sebi ne svrstavamo u nešto dobro ili loše sa nutritivne tačke gledišta. Nema neku nutritivnu vrednost. Ako izuzmemo cenu bezglutenskih proizvoda koja može biti loša po naš finansijski bilans. Izbegavanje namirnica koje sadrže gluten, a koje su bogate makro i mikronutrijentima neophodnim za normalnu funkciju organizma i te kako može loše uticati na naše zdravlje. Upravo iz tog razloga osobe sa dijagnostikovanom celijakijom upućuju se kod nutricioniste – dijetetičara kako bi im se prepisala adekvatna ishrana i kako bi se nadoknadio deficit koji može nastati zbog neophodnog izbegavanja određenih namirnica. Uh, kolika rečenica, ali valjda je razumljiva.

Jednostavno znam da mi smeta gluten! Da li trebamo da komentarišemo ovu izjavu? Na osnovu čega ste to ustanovili? Možda je neko smršao, ili se oseća bolje jer je samoinicijativno izbacio gluten. To uglavnom nema nikakve veze sa eliminisanjem glutena već sa izborom namirnica. Uglavnom su prerađene namirnice bogate glutenom. Kada eliminišeno iz svakodnevne ishrane gomilu praznih kalorija, počnemo da jedemo kvalitetnu hranu, telo odreaguje pozitivno. Možemo izgubiti višak kilograma. Unosimo više vitamina i minerala, osećamo se bolje. Benefit nije doneo gluten sam po sebi već izbor namirnica. Ponavljam, ukoliko sumnjate da Vam gluten smeta, ne eliminišite ga iz ishrane, već se obratite lekaru kako bi se uradile odgovarajuće analize.

Gluten izaziva kancer! Nema nikakvih dokaza da kod zdravih osoba glutan izaziva kancer. Kod osoba obolelih od celijakije koje moraju izbegavati gluten zbog netolerancije na isti, ukoliko se zapuste, ne pridržavaju se preporučenih saveta, može doći do raka creva.

Da rezimiramo. Ne bežite od glutena kao “đavo od krsta”. Ukoliko sumnjate da Vam isti smeta obratite se lekaru i uradite neophodne analize. Budite fizički aktivni, vodite računa o izboru namirnica, izbegavajte fabrički prerađene proizvode. Gluten izbegavajte samo ukoliko je potvrđeno da Vam smeta. Na ovaj način sačuvaćete i zdravlje i novac.

Za pravilan trening, ishranu i suplementaciju kontaktirajte me na jedan od načina prikazanih ovde.

vaš trener
Marko Đorđević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *