TRČANJE

09 Sep

shutterstock_172852367

Kao i u svim ostalim aktivnostima, potrebno je postepeno zagrevanje i započeti sa

laganim trčanjem.
Preporučljivo je koristiti merač pulsa za kontrolu broja otkucaja srca (pulsa), kako bi mogli da održavamo kardio trening u okviru odgovarajućeg opsega. Logično, tokom prvih minuta ćemo postepeno povećavati tempo dok ne dostignemo umereni nivo efikasnosti kardiovaskluarnog rada. Držite leđa uspravno, gledajte pravo napred, a ne u pod i blago mašite rukama.

Jedan od načina povećanja intenziteta tokom trčanja u prirodi, je da se trčanje izvodi u brdovitim predelima ili korišćenjem padina. Trčanjem uz nagib će povećati intenzitet i dovesti do toga da naše srce dostigne maksimalni nivo kardio efikasnosti, a trčanje niz padinu će omogućiti da se približimo donjoj granici naše kardio efikasnosti. Veoma je važno da se ne prave veliki koraci prilikom trčanja niz padinu.

Ako smo u ravničarskom predelu, možemo stvoriti uspon penjanjem uz stepenice ili vežbanjem na tribinama stadiona, itd. U svakom slučaju, kada se izvodi trening hodanjem, važno je obezbediti se da ne postoje klizavi delovi koji mogu da prouzrokuju proklizavanje i nezgodu.

U slučaju da kombinujemo kardiovaskularni rad sa treningom snage, moramo da se pridržavamo osnovnih pravila:
Izvoditi kardio sesiju nakon vežbi mišića.
Vežbanje treba da traje oko pola časa.
Povećajte intenzitet primenom tehnika intervalnog treninga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *