ARGININ

04 Jun

L-arginin se smatra neesencijalnom amino kiselinom zato što ga organizam sam može sintetizovati. Ima veoma važnu ulogu u rastu i razvoju, zato što stimuliše sekreciju hormona rasta. To za posledicu ima porast mišićne mase i transport amino kiselina u ćelije. Takođe pomaže u sagorevanju masti u organizmu. L-Arginin povećava nivo azot oksida (NO) u skeletnim mišićima i stvara tzv. mišićnu pumpu. Onaj osjećaj kada mislite da će vam mišići eksplodirati od čvrstine i volumena.

1427795868

Kako se godinama smanjuju nivoi hormona rasta u organizmu, to dovodi do raznih degenerativnih procesa. Odgovarajuća doza L-arginina stimuliše imuni sistem i proizvodnju kolagena za lečenje rana.

Neke od uloga arginina:

  • Povećava lučenje hormona rasta
  • Poboljšanje stanja kod ljudi sa srčanom insuficijencijom (zatajenje srca)
  • Snižava krvni pritisak. Budući da L-arginin opušta i širi krvne sudove pokazalo se da je u stanju i da snizi krvni pritisak.
  • Poboljšava dotok krvi u mišiće stimulišući tako njihov rast.
  • Zaceljivanje rana.
  • Smatra se da L-arginin može ublažiti simptome dijabetesa
  • Jačanje imunološkog sistema.
  • Poboljšanje reproduktivonog zdravlja kod žena. Pravilno uzimanje L-Arginina može blagotvorno delovati na seksualno i reproduktivno zdravlje što je dokazano u nekoliko studija.
  • Povećanje broja i pokretljivosti spermatozoida. L-arginin podstiče nastajanje i pokretljivost spermatozoida.
  • Pomoć kod erektilne disfunkcije. L-arginin podstiče stvaranje azotnog oksida koji opušta i širi krvne sudove te omogućuje bolji dotok krvi u genitalije.

Kod sportista, najveće prednosti su uloga u proteinskoj sintezi i dejstvo prekursora azot oksida (NO), koji je vazodilatator (širi krvne sudove). Iz ovih razloga, važan je za ćelijsku funkciju, razvoj mišićne mase.

L-arginin doprinosi rastu mišića zato što je potreban za sintezu većine proteina. Povećanje snage nije jedina prednost L-arginina kada je u pitanju bodibilding. Kao prekursor azot oksida utiče i na izdržljivost. Kada se oslobodi azot oksid, šire se krvni sudovi i povećava se protok krvi do mišića koji su angažovani u toku treninga. Ovaj povećani protok krvi znači da su kiseonik i nutrijenti adekvatno dostavljeni mišićima u dužem vremenskom periodu. Ovo može pomoći u oporavku i poboljšanju performansi.

U hrani se L-arginin nalazi u orašastim plodovima, semenkama, mlečnim proizvodima, crvenom mesu i ribi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *