Sinaptička facilitacija -kako da budemo produktivniji

14 Aug

benchpressingman

Rusija me uvek asocirala na snagu. Ruski treneri su neprikosnoveni kada je snaga u pitanju. Jedan od čestih termina na koji ćete naići u ruskoj literaturi vezanoj za sportove snage jeste sinaptička facilitacija.

Sinaptička facilitacija čini osnov i ima važnu ulogu u treningu ruskih sportista. Da objasnimo prvo šta su sinapse: Sinapse su spojevi između samih nervnih ćelija i između nervnih ćelija i efektorskih ćelija, a to su ćelije mišića i žlezdi. Facilitacija: olakšavanje; olakšavanje prenosa impulsa u sinapsama središnjeg živčanog sistema; olakšavanje prenosa stvari kroz staničnu membranu (facilitirana ili olakšana difuzija).

Sinaptičku facilitaciju možemo opisati kao sposobnost tela da proizvede veći napredak u snazi, tj. da bude snažnije u određenom pokretu (vežbi) čestim ponavljanjem tog pokreta. Što bi braća Rusi rekli “ako želiš da podižeš veće kilaže iz bench presa radi bench pres”. To u praksi znači da ako češće budemo radili bench bićemo efikasniji ( snažniji ) u izvođenju ovog pokreta.

Učestalost ponavljanja pokreta uči telo da bude produkvitnije, uči nas da pravilnije izvodimo pokret i u većoj meri angažujemo motorne jedinice koje učestvuju u pokretu. Na taj način postajemo snažniji.

Savet nije da svaki dan radite bench pres, što bi pojedini jedva dočekali. Vrhunski sportisti kao što su powerlifteri rade pokrete u kojima žele da budu efikasniji više puta nedeljno, kao i više puta u toku treninga.  Ako pogledate treninge Borisa Sheika jednog od najuspešnijih ruskih trenera primetićete izvođenje vežbe bench na početku i na kraju treninga. Isto važi i za vežbe čučanj i mrtvo dizanje. Variranje u volumenu i intenzitetu je ključno. Savetujem da ne pokušavate samostalno implementiranje ovog principa treninga, naročito ako ste početnik. Visok intetnzitet je prilično stresan za centralni nervni sistem te je zbog toga pravilan trenažni program od presudnog značaja. Programiranje i periodizaciju treninga prepustite iskusnom treneru.

Kako da mudro odaberete suplementaciju koja će vam pomoći da se brže oporavite i budete efikasniji možete pogledati ovde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *