Da li je “KETO” dijeta najbolja za Vas?

05 May

najbolja dijeta na svetu

Da li je keto dijeta najbolja za svakoga i zašto nije?

Kao što znate, keto dijeta je jedan od najpopularnijih vidova ishrane u poslednjih nekoliko godina. Dosta je pisano i pričano na ovu temu. Za one koji ne znaju, keto dijeta se zasniva na visokom unosu zdravih masti, umerenom unosu proteina, i u tragovima ili u potpunosti bez ugljenih hidrata. Ovakvim vidom ishrane, telo nema ugljene hidrate kao osnovni izvor energije, te pretvarajući masti u ketone (odatle i naziv keto) koristi iste za procese u organizmu i izvor energije. Ovo dovodi do rapidnog gubitka kilograma.

Gubitak kilograma nije sporan. Vaga brzo pokazuje manje kilograma. Razlog je često i posledica gubitka tečnosti. Izbacivanje ugljenih hidrata, za koje se vezuje voda, automatski dovodi do gubitka telesne težine. Neću detaljisati, definitivno keto radi posao, ali rade i drugi vidovi ishrane.

Ovim tekstom želim da objasnim, zašto je za nekoga keto super, i odlično se oseća, a zašto se neko oseća užasno i ne treba da praktikuje ovaj vid ishrane.

Sve je u hemiji mozga, odnosno procesima koji se u mozgu odvijaju.

Dva glavna neurotransmitera u mozgu su GABA (gamma-aminobutyric acid) i SEROTONIN. U zavisnosti od količine ovih neurotransmitera zavisi kako se osećamo.

Zašto se neko oseća super na keto?

Određene osobe će prelaskom na ovaj vid ishrane osetiti velike promene. Boljitak opšteg psiho-fizičkog stanja, bolje raspoloženje, bolji san, smanjenje anksioznosti, smanjenje depresivnosti… Kada pogledate benefite nije ni čudo što na sva usta hvale i dižu na pijedestal keto dijetu. Ovo su drastične promene koje utiču na kvalitet života. Zašto se toliko dobro osećaju? Odgovor leži u konverziji GLUTAMATA u GABU. Glutamat je metabolički prekursor neurotransmitera GABA, i najrasprostranjeniji je neurotransmiter u mozgu i centralno nervnom sistemu. Prisutan je u gotovo svim glavnim moždanim funkcijama.

Simptomi povišenog GLUTAMATA:
*nesanica
*hiperosetljivost
*promene raspoloženja
*laka sklonost ka zavisnosti
*loša reakcija na neuspeh
*osobe su “teške” prema sebi

Simptomi niskog GABA:
*stres i socijalna anksioznost
*tendencija ka visokoj mišićnoj napetosti
*nesanica i previše razmišljanja u toku noći
*ranoranilac (osoba se budi se u 3 ujutru i ne može da zaspi)
*sve doživljava lično
*sklonost hroničnom bolu i glavobolji
*lako se frustrita
*teško se opušta
*hiperosetljivost na zvuk
*sklonost zvonjavi u ušima
*sklonost iracionalnim fobijama
*neorganizovanost
*veći rizik ka bulimiji

Kod osoba koje imaju nizak GABA a visok GLUTAMAT, ovo često ide jedno uz drugo, keto ishrana čini čuda. Ketoni povećavaju aktivnost GAD-a (glutamat dekarboksilaza enzima) koji je odgovoran za konverziju GLUTAMATA u GABA. Prosto rečeno, keto ishrana smanjuje glutamat a povećava gaba što čini da se ove osobe sjajno osećaju.

Da bi ste shvatili kako, i zašto se druge osobe osećaju kao “govno” na ovoj ishrani i imaju totalno suprotnu reakciju, morate shvatiti šta se dešava konzumiranjem određenih namirnica.

Spomenuli smo SEROTONIN, za koji je većina čula. Često nazivan hormon sreće, ima euforično dejstvo i utiče na to da se osećamo opušteno, smireno, lakše zaspimo, pozitivno razmišljamo… Serotonin nastaje od amino kiseline TRIPTOFAN, koja je najzastupljenija u namirnicama bogatim uglenim hidratima. Ako ste osoba koja ima nizak nivo serotonina (kod ovih osoba je nivo KORTIZOL-a -hormon stresa- povećan) od keto dijete imaćete sve suprotne simptome i skoro nikakav benefit. Konzumiranjem namirnica koje su bogate mastima i proteinima proizvodi se DOPAMIN za koji je većina takođe čula. Dopamin je neophodan za proizvodnju (epinefrin-a) adrenalina koji nas stavlja u stanje “fight or flight”. tj. stanje spremnosti i budnosti. Dopamin nastaje od amino kiseline TIROZIN kojom su ove namirnice bogate.

Jednostavno rečeno, na keto ćete proizvoditi više dopamina nego serotonina, što će osobe koje imaju nizak nivo serotonina voditi u stanje uznemirenosti i napetosti a ne stanje blagostanja.

Ako ste probali keto, ili pak planirate, sada će Vam biti jasnije zašto se osećate dobro ili loše, i da li je ovaj vid ishrane pogodan za Vas.

Kada ste upoznati sa procesima koji se odvijaju u telu konzumiranjem određenih namirnica lako možete manipulisati istim.

Da saznate kako da konstruišete ishranu, i imate maksimalni benefit od iste, javite se Marko Đorđević.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *