Brzo do vidljivih promena!

13 May

koliko brzo do vidljivih promena

Najčešća pitanja, kada se govori o personalnom treningu i ciljevima klijenata, jesu: “Koliko brzo do vidljivih promena? Koliko kilograma mogu da izgubim za nedelju, dve,  za mesec dana? Koliko kilograma mogu da dobijem, za nedelju, dve, tri? Koliko ću veću kilažu moći da podignem”?…

Ono što je na prvi pogled vidljivo iz ovih pitanja jeste da su ciljevi većine nerealni i kratkoročni. Nije redak slučaj da mi klijenti pošalju fotografiju osobe čijoj se građi dive i kakvu priželjkuju. Na fotografijama su modeli koji žive od svog izgleda, koji su 100% posvećeni tome, koji iza sebe imaju godine iskustva i napornog rada. Govorim o klijentima koji možda nikada nisu ušli u teretanu ili bili fizički aktivni. Da li su mediji stvroili sliku jednostavnog, brzog i lakog dostizanja savršenstva?

Istina je, što mnogima smeta, da je teško precizno predvideti rezultate. Svi bi želeli da čuju tačnu cifru, 5, 10, 15kg za 2 nedelje ili slično. Na rezultate utiče mnogo faktora. Zdravstveno stanje, trenutna fizička forma, prethodno iskustvo, genetika, uzrok trenutnog stanja, posvećenost, istrajnost, disciplina,…. Rezultati kod nekih osoba mogu biti vidljivi posle nedelju dana. Ono u šta sam siguran jeste da uz pravilan pristup za 3 meseca može da se napravi velika promena ako je osoba disciplinovana i ispoštuje preporučeni vid ishrane i treninga. Ovo je minimalni period na koji volim da se obavežem sa klijentom. Postoje i kratkoročni ciljevi, određeni datumi kada se ubrzano dolazi do cilja. Ovakvi ciljevi nisu za svakoga i često ne osiguravaju trajne promene.

Ne volim brza rešenja. Volim promene koje će uticati na generalno poboljšanje života klijenta. Cilj mi je, pre svega, da klijentu obezbedim zdravstveni pa tek onda vizuelni napredak. Koja je svrha tela za pokazivanje ako ste ugrozili zdravlje, ako se loše osećate, ako niste srećni i zadovoljni.

Da rezimiramo: klijenti koji u startu postavljaju neko od gore navedenih pitanja najbrže odustaju. Klijenti koji imaju dugoročna i realna očekivanja imaju najbolje, najbrže i najvidljivije rezultate.

Ne postavljajte pitanja na koja ne želite da čujete odgovor. Ne postavljajte pitanja očekujući odgovor koji želite da čujete. Ne bavite se pitanjima već promenama na koje ste spremni da pristanete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *