5 grešaka kod ishrane koje morate izbeći

5 grešaka kod ishrane koje morate izbeći
20 May

Greška #1: Izbegavanje masti

Mnogi na svojoj misiji da bolje izgledaju, da isklešu svoje trbušne mišiće, prave grešku izbacujući u potpunosti masti iz svoje ishrane. Verovanje da ćete konzumiranjem masti dobiti na težini nije u potpunosti netačno jer masti imaju vise nego duplo kalorija po gramu težine u odnosu na proteine i ugljene hidrate. Ipak, izbegavanje masti je greška broj #1. Masti imaju niz različitih benefita po ljudski organizam uključujući uticaj na mozdani razvoj, i apsorbciju masno-rastvorljivih vitamina A, D, E i K. Masti takođe proizvode linoleinsku kiselinu, masnu kiselinu koja je telu potrebna a koju ne može samo da je proizvede. Probajte da unosite masti kroz namirnice kao što su avokado, orašasti plodovi, losos jer su to zdravi izvori esencijalnih masnih kiselina neophodnih našem organizmu.

Greška #2: Izbacivanje određenih namirnica u potpunosti

NIje pametno uzimati rečenicu “ta hrana je loša” zdravo za gotovo bez da se prethodno sagleda plan ishrane u potpunosti. Iako određena hrana ima više benefita po zdravlje ljudi, i sadrži manje kalorija, reći “ovo je dobro a ovo loše” je suviše olako jer se moraju sagledati i drugi faktori. Ako osoba koja nije fizički aktivna, konzumira jako malo sveže hrane, uglavnom jede prerađenu hranu, i pored toga jede 4 štangle čokolade, da li to znači da je čokolada loša? Ali ako imamo osobu koja vodi računa o ishrani, redovno trenira i u dobroj je formi, i povremeno konzumira čokoladu, da li ćemo i u ovom slučaju reći da je čokolada loša? Dakle ključ je u balansu. Isključivanje određene hrane u potpunosti, pogotovo one koju volimo a koja je “loša”, može izazvati niz negativnih efekata kao što su neodoljiva žudnja, prejedanje, stres. Bolja je opcija sebi dati oduška i biti umeren nego u potpunosti eliminisati određenu namirnicu.

Greška #3: Oslanjanje na multi-vitaminske komplekse

Kapsule multi-vitaminskih kompleksa su samo suplementi tj. dodatak ishrani i nikako ne mogu zameniti pravu hranu i činiti osnovni izvor vitamina. Sigurno da vam konzumiranje hrane bogate vitaminima neće biti lako kao opcija da popijete tabletu, ali će vam zasigurno obezbediti zdravije i prirodnije doze vitamina. Ako ste zabrinuti za manjak kalcijuma jedite više brokolija ili oraha, mislite da ne unosite dovoljno vitamina E dodajte više spanaća svojoj ishrani.

Greška #4: Dozvoliti da vam samo kalorije diktiraju dijetu

Iako su kalorije dugo bile sve što smo znali o namirnicama, poslednjih godina otkrili smo da su makronutrijenti gradivni blokovi kalorija koji nam obezbeđuju energiju neophodnu za život. Tako danas svi znaju da su proteini, masti i ugljeni hidrati tri glavne grupe makronutrijenta. Jako je važno shvatiti da 3000 kalorija dnevno dobijenih iz trans masti i šećera nisu iste kao 3000 kalorija iz hrane bogate proteinima, zdravim mastima i kompleksnim ugljenim hidratima. Dakle čitajte etikete na namirnicama i izbalansirajte makronutrijente na pravi način.

Greška #5: Verovanje u marketinške trikove

Reklame nas obasipaju obećanjima kako će nam određeni suplementi sagoreti masne naslage za tili čas i pomoći nam da lako izgradimo tela na kojima bi nam zavideli i Grčki bogovi, a ljudi im veruju. Kada bi suplementi kojim slučajem bili tako delotvorni zasigurno bi bili zabranjeni za korišćenje. Nemojte upadati u marketinške zamke. Suplementi mogu biti korisni kada se pravilno koriste, ali ključ dobrog fizičkog izgleda leži u dobroj ishrani, odmoru, strpljenju i pametnom treningu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *