Kakve veze imaju insulin i skidanje kilograma?

Kakve veze imaju insulin i skidanje kilograma?
23 May

Neko ne mršavi čak ni kada počne da pazi na kalorije i da ih disciplinovano broji (vidi prethodni tekst). Da razumete zašto – ispričaću vam bajku čiji je junak Insulin, naš vredni magacioner. To nije bajka za malu decu i naivne devojčice, već jako logična, jasna i razumna priča. Nadam se da ćete tražiti dokaze o ovoj bajci i da ćete poželeti da čitate dalje o njoj i njenim junacima.

serijal #nutricionista

Sada želim samo da pokušate da bajku razumete, da upoznate njene junake i da sami zaključite kako može da se pomogne nekome od njih. Posebno Vrednom Magacioneru.

Bajka o Insulinu, Vrednom Magacioneru


1.
 Jednom ne tako davno, živela jedna devojka po imenu Jelena, koja je pojela svoj integralni hleb. Ona je odlučila da živi zdravije i da više ne jede šećer. Ali nije znala da je integralni hleb takođe šećer. Da se i oni tzv. “dobri ugljeni hidrati” iz žitarica i običan, loš beli šećer – sporije ili brže – čim budu pojedeni, pretvaraju u GLUKOZU(šećer koji je u krvotoku i daje energiju).

2. Čim je glukoza dospela u Jelenin organizam, Šef Pankreas je poslao Insulin, Vrednog Magacionera, da obavi svoj prvi posao (čistački).  Previsoka koncentracija šećera je opasna za Jelenu i potrebno je raščistiti nepotreban šećer iz krvi. Insulin je uzeo radni nalog na kome je pisalo koliko šećera može da ostavi da bi Jelena normalno funkcionisala i koliko viška da premesti u “Prvi magacin”.

3. Prvi magacin je jetra. U jetru može da stane nešto preko 2,000 paketa glukoze. Samo “Prvi magacin” ne prima ambalažu koju je glukoza do sada imala, pa ona dobija novu ambalažu, na kojoj piše “glikogen”. Insulin javlja svom Šefu Pankreasu da je situacija sređena i da je obavio svoj drugi posao (magacionerski). Obojica mogu da odmore.

4. Taman kada je Vredni Magacioner Insulin počistio sve što treba i sredio “Prvi magacin” u spoljnom svetu se dešava mala katastrofa! Jelena uzima onaj jedan minijaturni kolačić koji je sebi obećala, puna ponosa, jer zna da neće uzeti drugo parče!

5. „Prvi magacin“ je potpuno pun, a stiže još šećera! Insulin dobija nalog od Šefa da odradi svoj treći posao (selidbe i transport). Hitno pravi malo mesta u „Prvom magacinu“ za novu robu koja stiže i prebacuje je u “Drugi magacin”. Ovaj put baš ništa od novopristigle robe ne mora da ostavlja u krvotoku (Jelena već ima dovoljno). Svu mora da je smesti u “Prvi magacin”, čim  je spakuje u “glikogen” ambalažu. Onda može malo i da odmori, a ima vremena do Jelenine večere za to. Javlja šefu da je posao završen.

6. U spoljnom svetu, Jeleni đavo ne da mira. Muči je ono malo parče kolača. Samo kada bi mogla još jedan zalogaj. Ili nešto zdravije! Na primer – kašičica meda! To je tako malo! Ima malo kalorija! Novi ukus šećera budi Šefa Pankreasa i on je već besan! Obećano mu je da na ovom radnom mestu može dosta da odmara! Sada izgleda da odmara samo kada Jelena spava! Malo, malo pa opet neka uzbuna!

Ponovo šalje Insulin da uradi posao (4) i (5). U besu, je malo nečitko napisao radni nalog, ali Insulin, iskusan radnik, uspeva da odgonetne rukopis i savršeno odradi svoj posao. Višak robe je ubrzo u “Drugom magacinu”.

Dok čisti, bez pauze, Vredni Magacioner se jako brine. Primetio je on odavno da je Šef ljut. Da sve češće piše radne naloge nečitko i na brzinu. Toliko se trudi da pročita nalog dobro, jer Jeleni će biti loše ako pogreši. I do sada je uvek slušao Šefa.

7. Zavirimo sada u Drugi magacin“. Jadni izmoreni Insulin je ponovo morao da prepakuje robu, jer u “Drugi magacin” ne primaju “glikogen” ambalažu koja se koristi u “Prvom magacinu”. Primaju samo “mast” ambalažu. Ali taj posao se tako isplati! “Drugi magacin” je neograničen, za razliku od “Prvog”. Ima ga na puno mesta, ima toliko mnogo fijoka i polica! I tako je lepo biti bezbedan i siguran sa punim “Drugim magacinom”.  Svi znamo za njega. Čak je na nekim ljudima veličina drugog magacina dobro uočljiva. “Drugi magacin” su masne ćelije. Iste one koje mogu da se uvećaju do sto puta da prime robu u adekvatnom “mast” pakovanju.

8. U spoljnom svetu, Jeleni dolazi dečko i gledaju film. Čvrsto rešena da nema više brljotina, otvara limenku Coca-Cole Light. Ona bar nema šećera. Ali Jelena ne razmišlja o tome da ima veštački zaslađivač. Aspartam, E951. Na prvi gutljaj, kada je Jezik osetio jako sladak ukus, viknuo je Mozgu:

  • “Javi onoj dvojici dole da opet imaju posla! Stiže slatko! I to MNOGO slatko!!”
  • Mozak-Pankreasu: “Šefe, piši onom tvom malom radni nalog! Stiže MNOGO šećera! Uzbuna!”
  • Pankreas-Magacioneru: “Brzo! Evo radni nalog! Imaćeš MNOGO posla ovaj put! Žuri kao da te sam Đavo juri!”

Magacioner u žurbi istrčava napolje! Panika! Napravi 2-3 koraka i shvati da nešto nije u redu. Zaurla:

  • “Šefeeeee! Nema šećera!”
  • “Kako nema?! Šta ti, budalo jedna misliš, da si pametniji od Mozga! Ti znaš da li ima šećera! Idi čisti to, odmah!”
  • “Ali nemam šta da čistim!”
  • “IMAŠ, IDIOTE! Ako Mozak kaže da imaš, onda imaš! Marš na posao! Ne postoji ništa na svetu što ima tako sladak ukus, a da ne sadrži šećer! Ti si našao da se praviš pametan!”

Glukoze u krvotoku ima taman toliko koliko Jeleni treba da bi disala, smejala se, sedela na kauču i gledala film. Ali, sa suzama u očima nakon grubog mobinga, nesposoban da pročita radni nalog, Magacioner počisti malo od onoga što je bilo na raspolaganju. Svi su poludeli! Ne može više da ih trpi!

U spoljnom svetu, Jelena oseća da je naglo malaksala. Oseća slabost i kaže dečku da joj je pao šećer. On joj  donosi štanglicu čokolade. Jelena odbija i traži integralni hleb sa malo meda. Zna ona valjda šta je disciplina i šta je zdrava hrana!

9. Opet kreće novi krug reakcije na šećer iz hleba i šećer iz meda:

  • Jezik – Mozgu: “Ide šećer!”
  • Mozak – Šefu: “Zovi onog tvog malog! Ima posla! Nema mnogo ovaj put i sporije stiže! Nije kao onaj brzi voz od malopre!”

Šef, još uvek ljut piše radni nalog na brzinu i baca ga Magacioneru uz prezriv pogled. Magacioner uzima radni nalog, izjuri iz kancelarije i zalupi vrata.

I tu je Magacioneru bilo dosta svega!

Malopre su ga terali da čisti kada nije imao šta! I vređali! Zar im on, koji je tako važan, liči na dežurnu budalu? Ovaj put, izaćiće napolje, sakriće se iza prvog žbuna i odmoriće malo. Godinama ga maltertiraju. Pa ima i on valjda dušu! Štrajkovaće kad god ga izvređaju! Može mu se!

 A Jelena?

Šta Jelena?! Vidi kako se ponaša prema njemu! Nije ništa bolja od šefa! Kučka! Toliko je brinuo o njoj, a vidi kako mu vraća!

Radiće samo kad on misli da ima posla i kad hoće. Kad odmara – odmara. Neka gospođica trpi malo više šećer u krvotoku. Sama ga je i unela!

A kada radi, biče najvredniji na svetu! SVE će staviti u magacin! SVE će počistiti. I koristiće “Drugi magacin”. Pa on je iskusan magacioner, nije glup! Kad je roba u “Prvom magacinu” zovu ga svaki čas da ga prepakuje. Dodaju još, i još, i još. Ovako, ako odmah sve natrpa u “Drugi magacin”, ne mora da menja ambalažu svaki čas. Imaće više vremena za sebe! A mala će imati više sala oko struka. Njen problem!

insulin i gojenje

  • “I znate šta? Onaj ćoravi Šef, koji piše radne naloge kao svračijim nogama… Šta je on? Postavljen po partijskoj liniji? Budala jedna nepismena! Neću više da tumačim njegove hieroglife! Šta prvo pročitam – pročitao sam! DOSTA JE BILO!!!”

Mogući pesimistični kraj priče:

Na kraju ove bajke ponekad nema Happy End-a.

Možda je Jelena, nezadovoljna što dijeta ne ide željenim tokom, potpuno odustala od nje i vratila se starim navikama. To je značilo još više posla za Šefa i Magacionera. Ponekad bi to bio stvaran posao, a ponekad bi ih samo prevarila da imaju posla.

U narednim godinama, Šef je imao užasan problem sa kontrolom besa i pisao bi radne naloge nečim što više nije ni ličilo na rukopis. A Magacioner je bivao sve neurotičniji, bez ikakve želje da uopšte čita Šefove hieroglife. Radio je na svoju ruku, sve aljkavije i aljkavije. Omarao kad god je on to hteo.

Jednog dana su iznenada kroz iglu doputovali neki pomoćni Magacioneri.

Kažu da su ih zvali na ispomoć, jer su specijalisti za problem sa čišćenjem, pakovajem i skladištenjem. Problem se zove Dijabetes tipa 2.

PREPORUKA: Pročitajte još jedno objašnjenje šta je insulinska rezistencija.

preuzeto sa https://vitkigurman.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *