Insulinska rezistencija i mršavljenje

23 May

Vitki gurman baner 300x250

Racunanje i “rezanje” kalorija kod nekih ljudi neće dovesti do mršavljenja. Pitala sam vas i da li imate neku drugaricu koja jede sta hoce i ne goji se? Mada sam znala odgovor – svi mi imamo neku takvu drugaricu 🙂 Ta srećnica je insulinski nerezistentna (insulinski osetljiva).  Oni ostali, koji za sebe kažu da se ugoje kad samo pogledaju u hleb i kolač su često u stanju koje se zove insulinska rezistencija (tj. neosetljivi su na insulin).

serijal #nutricionista

Znam da ovi termini nisu ništa lakši za igovor od čitanja etiketa sa većine prehrambenih proizvoda iz samoposluga – pa ću ih objasniti kroz jedan običan strip – koji će vam olakšati čitanje stručnih tekstova na ovu izuzetno važnu temu. .

Insulinska nerezistencija (osetljivost) – željeno stanje.

Insulin je hormon koji luči pankreas i koji reguliše šećer u krvi (glukozu). Organi za varenje razlažu hranu koju unosimo tako da svi složeni i prosti ugljeni hidrati na kraju (pre ili kasnije) postanu prosti šećeri.

Krv prenosi glukozu do ćelija gde je ćelije pretvaraju u energiju. One su milijarde i milijarde malih fabrika za proizvodnju energije na koju radi naš organizam. Glukoza ne može da uđe u ćeliju bez insulina. A da ne bih na dalje zvučala kao gomila onih ekstremno dosadnih tekstva o ishrani koji su za pošten svet mešanac između Tantalovih-Muka i Sizifovog-Posla, prelazim odmah na:

Strip o Insulinskom Ključu i Glukoznom Čovečuljku

Evo jedne mirne Ćelijske Fabrike koja trenutno ne stvara energiju jer u njoj nema radnika, Glukoznih Čovečuljaka, koji tek treba da stignu na posao.

IN 1

Kada stignu, svaki Glukozni Čovečuljak ima vratanca kroz koja treba da prođe da bi otišao na posao.

IN 2

Vratanca za odlazak u fabriku energije su zaključana i Glukozni Čovečuljci nemaju ključ kod sebe. Moraju da ga sačekaju da stigne od Supervizora Pankreasa, ekspresnom pošiljkom. Koliko ima Glukoznih Čovečuljaka, toliko i Insulinskih Ključeva stiže! Svaki Čovečuljak uzima svoj Ključ.

IN 3

Bez ikakvih problema, svaki čovečuljak otključa svoja vrata i iskoristi Ključ.

IN 4

Glukozni Čovečuljci ulaze u fabriku i počinju da rade na proizvodnji energije. Sve je u savršenom redu.

IN 5

Insulinska rezistencija (neosetljivost) – neželjeno stanje

Početak je isti. Ekipa stiže na posao i dobija ključeve na samom ulazu.

IN IR

I tu kreću problemi! Jedan broj Glukoznih Čovečuljaka vidi da su njihove brave potpuno zarđale i da nikako ne mogu da otvore vrata.

IR 1

Njihove kolege su već unutra i rade – ali smanjenim kapacitetom jer ceo tim nije na okupu. Ako Glukozni Čovečuljci ne uđu brzo unutra, njihove kolege koje su na poslu, će se brzo “istrošiti” od umora.

IR 2

Supervizor koji ne trpi kašnjenja na posao i već je u panici, baca ka Čovečuljcima koji su ostali napolju novu količinu Insulinskih Ključeva u nadi da će ih brzo iskorititi i ući u fabriku. Čovečuljcima se na glavu sruči kiša teških ključeva.

IR 3

Među Glukoznim Čovečuljcima nastaje panika jer su do sada uslovi rada bili perfektni i nisu naviknuti na fizičko maltretiranje i udarce u glavu. Pre nego što im se sledeća količina ključeva sruči na glavu beže kolko ih noge nose da se sakriju na jedino moguće mesto – u Glikogensko Sklonište.

  • Previše ključeva za mali broj Čovečuljaka se zove hiperinsulinemija.
  • Kada se umori od toga što čovečuljci stalno kasne na posao, Pankreas prestane da baca dovoljno ključeva, ili odbija da baca rezervne klučeve, ili uopšte ne baca ključeve. To se zove dijabetes tipa 2.

IR 4

Mada je dovoljno radnika došlo na posao neki nisu uspeli da uđu u fabriku. Čovečuljci koji su uspeli da uđu u fabriku, nastavljaju da rade, ali se brzo istroše i fabrika staje s radom. Pali se alarm! Hitno su potrebni novi radnici i to što pre! Tako neko na brzinu zaposli slatkiš, grickalicu ili sendvič (bez čitanja CV-ja).

Kako da oteramo Čovečuljke iz Skloništa nazad na posao?.

U ovakvim slučajevima, dakle, neko je uneo tačno onoliko kalorija koliko mu je potrebno – ali one nisu iskoršćene. Brava na vratima i ključevi odlučuju da li će vaše ćelije uopšte iskoristiti unetu hranu ili će je uskladištiti i pre nego što ste je koristili za potrebnu energiju – ostavljajući vas gladne.

Toliko o pričicama kako je dovoljno samo da se prebroje kalorije i samo da se srežu. Svi znamo nekoga ko jede šta hoće i ne goji se. I svi znamo previše njih koji nisu smršali od rezanja kalorija. “Calories in-Calories”out teorija jednostavno ne važi za sve.

Ovo već radi posao:

(I) Prekinite da nervirate Supervizora namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom. Ishrana namirnicama visokog glikemijskog indeksa je kao da su svi čovečuljci iz sve tri smene skočili padobranom u istoj sekundi da bi istovremeno došli na posao – a nama je potrebna samo ekipa koja radi u jednoj smeni. Jedenje namirnica sa niskim glikemijskim indeksom je kao da ne stižu svi Čovečuljci na posao u isto vreme već pristižu malo po malo.

(II) Uradite ono što pojedinci nazivaju “reedukacija pankreasa”. To je obično “prevasptavanje” i nije nikakva nuklearna fizika za koju su vam potrebni preskupi besmisleni preparati 🙂 Jednostavno nemojte da dajete Supervizoru “višak” radnika koje bi gađao ključevima, već isterajte onu odbeglu ekipu iz Skoništa.

insulinska rezistencija

.

Kako se popravlja zarđala brava na vratima, tj. reguliše insulinska rezistencija?.

Dok menjate jelovnik hranom koja ima manje uglejnih hidrata, trebalo bi takođe da radite na popravci zarđalih brava (ili ako treba to da kažem lepše – na “reedukaciji” zarđalih brava) 😀

Kako se popravljaju zarđale brave?

  1. Ne preterujte s kalorijama iz ugljenih hidrata (dobro, ovo je već jasno) 🙂
  2. Unostite dovoljno proteina (ne previše, nego dovoljno!)
  3. Vežbajte i jačajte mišiće
  4. Ne unosite frukotozni sirup
  5. Smajite gluten u ishrani! Ili još bolje – izbacite ga.
  6. Smanjite unos laboratorijski proizvedenih masti – izbacite margarin, šlag i biljne sireve – svi ovi proizvodi sadrže trans masti
  7. Izbacite margarine bez trans masti – i ovo ne postoji u prirodi
  8. Ograničite polinezasićena ulja u ishrani jer su nestabilna i lako oksidišu (već smo videli da ih do pre 50 godina niko nije koristio jer nisu ni postojala)
  9. Naučite više o inflamaciji i balansu između Omega-3 i Omega-6 masnih kiseleina
  10. Povećajte unos namirnica koje sadrže antioksidanse – oni su bitan lek protiv “rđanja” 🙂

I ono najvažnije! Ova vrata su kao i svaka druga vrata. Kada vrata zarđaju, onda ih podmažete da bi opet radila. Najbolje ulje za svakodnevno podmazivanje zarđalih vrata koja vode u ovu fabriku su Omega-3 masne kiseline.

omega-3 mk

(fotogafije ze strip je uradio Nenad Točilovac)

preuzeto sa https://vitkigurman.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *