GENETIKA protiv RADA I TRUDA

09 Jul

bogues

Često sebi postavljamo pitanje da li je genetika zaista ključni faktor kada je reč o uspehu u sportu ili teretani, i da li su rad i trud uzaludni ako nam je genetika “loša”? Sigurno je da je genetika u velikoj meri odlučujući faktor. Uzmimo za primer košarku. Ako ste izuzetno visoki sigurno je da je genetika na vašoj strani i da ste u velikoj prednosti u odnosu na nekoga ko je visinom ispod proseka. Dakle genetika vas zaista stavlja u prednost. 

Kada su u pitanju vrhunski sportisti i vrhunski rezultati genetika vam daje prednost, ali svi vrhunski sportisti su uložili mnogo truda i rada da bi postigli to što jesu. Dakle vrhunski rezultati se postižu teškim radom i trudom, a genetika je samo jedan od faktora koji odvaja manje i više uspešne.

Kada je trening u teretani u pitanju, genetika takođe igra veliku ulogu. Neki ljudi jednostavno bolje reaguju na trening i brže napreduju. Na to ne možemo da utičemo. Ali ono na šta možemo da utičemo jeste trud i rad, istraživanje, upoznavanje sebe i svog tela kao i njegovih mogućnosti. Neće svako reagovati isto na istu vežbu isti broj ponavljanja, zato i postoji mnogo vežbi, različitih principa i pristupa treningu. U protivnom postojalo bi nekoliko vežbi i šema treninga i svi bi odlično reagovali na njih. Tu je bitna uloga trenera da vam pomogne da pronađete najbolji način za napredak.

Ono što je sigurno jeste da ćete teškim radom i trudom sigurno imati bolje rezultate, biti bolji, zdraviji i snažniji. Uvek se možete okrenuti aktivnosti gde vam genetika pruža prednost, ali bez truda i rada rezultati neće biti na zavidnom nivou.

Moj savet, ne opterećujte se genetikom, bacite se na posao, aktivirajte se, a rezultati će doći.

Javite se da pronađemo najbolji put za vas, ZAJEDNO MOŽEMO SVE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *