NAJBOLJI PROTEIN ZA TEBE! WHEY IZOLAT, KONCENTRAT ILI HIDROLIZAT???

27 Jul

koji protein odabrati

Odabir proteina danas može biti prilično zahtevan poduhvat za mnoge, pogotovo što danas na tržištu postoji mnogo proizvođača i proteina u različitim oblicima.

Whey je protein dobijen iz surutke od kravljeg mleka, čist, prirodan i visokokvalitetan protein. Protein iz surutke (whey) sadrži sve esencijalne amino kiseline, bogat je amino kiselinama razgranotog lanca (BCAA) i glutaminom. Whey Protein se smatra najboljim izvorom proteina za bodibildere.

Dva najčešća oblika su whey koncentrat i izolat. Osnovna razlika između ova dva je u tome što je izolat čistiji oblik od koncentrata, što znači da su komponente koje nisu protein delimično odstranjene u odnosu na koncentrat. Veliki broj koncentrata je 80% protein, što znači da je 80% suve osnove ukupne težine protein. Na primer: 100g whey koncentrata sadrži oko 400 kalorija, 82g su protein, oko 9g ugljeni hidrati (oko polovina hidrata su lakotoza ), 6g masti i oko 150mg holesterola.

Whey Izolati su uglavnom oko 92% proteina ( suve osnove ), što praktično znači da dobijate više proteina na istu težinu u odnosu na koncentrat. 100g izolata ima oko 370 kalorija, sa 92g proteina i značajno manje ugljenih hidrata, laktoze, masti i holesterola.
Većina whey koncentrata i izolata prodaje se u ne prerađenom obliku, ali isti mogu bit i hidrolizovani.

Hidrolizati su delimično razloženi izlaganjem proteina toploti, kiselinama ili enzimima koji razdvajaju veze lanaca amino kiselina. Ovo ih čini gorkim, ali takođe omogućava bržu apsorbciju nego izolata i koncetrata.

Koncentrati i izolati su već po sebi brzoapsorbujući ( brzo vareći ) tako da hidrolizati, čije je varenje minimalno brže, možda nisu najbolji izbor kada se uporedi dobijeno za znatno veću cenu.
Whey protein u bilo kojoj formi se odlično vari i ima odličan sastav amino kiselina. Ako uzmemo u obzir da su hidrolizat i izolat mnogo skuplji, ako vam ne smeta nekoliko grama ugljenih hidrata i masti više, i niste osetljivi na laktozu, možemo reći da su whey koncentrati najekonomičniji i najbolji izbor i da su sigurno najprodavaniji oblik whey proteina na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *