Kako ja treniram?

22 Sep

mudz

Najavio sam da krećem sa treningom. Teško održavam kontinuitet treninga što mi smeta i ograničava progres. Treniram na osnovu ličnog osećaja, iskustva i onoga što sam, analizirajući mnoge treninge, prihvatio kao najefikasnije za svoje ciljeve.

Neću detaljisati jer je svaka osoba individua za sebe. Iako smo svi u biti isti, neke stvari se ne mogu generalizovati. Kada je pristup treningu u pitanju mora postojati određeni nivo individualnosti. Ne prijaju svima iste stvari, nemaju svi iste ciljeve, nemaju svi iste sposobnosti.

Pravac koji u poslednje vreme pratim, i za koji sam zaključio da ima smisla jeste trening na osnovu neuro tipa kome pripadamo. Analizirajući pristup koji ovaj pravac propagira našao sam snažnu potvrdu da trebam da ga implementiram u svoj trening.

Ukratko ću objasniti sam princip. Postoji nekoliko neuro tipova koji su različiti. Svaki tip ima svoje osobine i karakteristike koje određuju šta nam prija a šta ne, šta je efikasno a šta nije. Kako sam se i sam pitao zašto mi jedan pristup koji je generalizovan i određen kao možda najefikasniji ne leži, odgovor sam pronašao upravo u neuro tipu kome pripadam. Kroz iskustvo sam naučio šta mi prija a šta ne, šta kod mene daje rezultate a šta ne, samo nisam umeo da objasnim zašto je to tako. Ovaj pristup upravo daje odgovor na to pitanje. Neću ulaziti u detalje svakog tipa ponaosob. Reći ću samo da mom tipu više odgovara bodi bilding pristup treningu. Da mi ne odgovara prevelika raznolikost, da mi ne odgovaraju vežbe eksplozivnosti, da mi ne odgovara trening sa maksimalnim opterećenjem, da mi više odgovara planirani pristup treninga gde se psihički unapred mogu pripremiti, gde znam šta me očekuje. Vrlo mi je bitan mind-muscle connection, odnosto povezanost mišića i mozga. To znači da me vodi osećaj koji imam u mišićima dok treniram. Koliko god da je dobra vežba ili program, ako ne osećam mišić koji radim ja nemam dobre rezultate i to me frustrita. Nakon takvog treninga sam obično lošeg raspoloženja što utiče na kvalitet ostatka dana.

Naš nervni sistem nas vodi. On nam govori šta je za nas dobro, šta mu prija. Ako naučimo da slušamo i ako dovoljno upoznamo sebe bićemo u stanju da na pravilan način funkcionišemo. Neuro tipovi određuju ne samo kakav nam trening prija, već i kakva hrana i kakva suplementacija.

Ovaj pristup propagira, pa slobodno mogu reći moj omiljeni, trener Christian Thibaudeau. Pronašao sam da je i Charles Poliquin, takođe vrhunski trener, kojeg volim da čujem i pratim, analizirao ovaj pristup.

Kako ne bi proveli godine i godine analiziranja i pronalaska pravog rešenja jednostavno angažujte dobrog trenera koji će vas izvesti na pravi put. Kao što vidite individualizacija jeste potrebna. Možemo trenirati slično, možemo izvoditi iste vežbe ali to ne znači da je to pravi, najbolji i najlakši put do uspeha.

vaš trener

Marko Đorđević

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *