Treniranje po osećaju

06 Nov

trening po osecaju benc svaki dan

Većina je čula za termin trening po osećaju. Pokušaću da objasnim šta predstavlja i daću  svoj pogled na ovu temu.

Trening po osećaju predstavlja rad koji se zasniva na ličnim i trenutnim sposobnostima vežbača vođen osećajem bez unapred sastavljenog programa.

Kako većina zamišlja trening prema osećaju? Idem u teretanu, obučem opremu za trening, radim šta mi se taj dan radi. Kada bi se većina vodila ovakvim osećanjima napredak bi bio diskutabilan, kao i praktičnost samog treninga. Veliki deo muške populacije bi radio bench press, ili biceps pregibe, jer to najviše vole i za to uvek imaju volje. Ženska populacija bi pak radila isključivo vežbe za donji deo tela sa akcentom na mišićima zadnjice ili bi ceo trening provele na kardio trenažeru.

Trening prema osećaju nije za početnike. Početnicima bih savetovao rad sa trenerom. Trener je taj koji će raditi sa klijentom prema sopstvenom osećaju vodeći se mogućnostima klijenta a u skladu sa unapred postavljenim ciljevima. Kada steknete “staž” u teretani moćićete da trenirate prema osećaju. Ni tada trening neće podrazumevati da radite šta vam se tog dana radi. Osećaj koji vas vodi kroz trening jeste nešto što vam omogućava da budete produktivniji, da se ne povredite i da više uživate u treningu.

Primer: ne planiram da po svaku cenu proverim svoj maksimum. Ako sam došao na trenig, dobro se osećam, trening ide svojim tokom tek ću u tom slučaju pristupiti maksimalnim težinama.

Lični primer: Juče nisam bio dovoljno motivisan. Imam okvirni plan treninga ali sam ga prilagodio prema osećaju. Izmenio sam vežbe kao i intenzitet treninga. Centralni nervni sistem je taj koji nas vodi. Mozak diktira šta možemo a šta ne možemo. Iz tog razloga mnogi ne vole trening po unapred sastavljenom programu. Trening baziran na procentima  takođe može biti zamka. Ako sam danas podigao određenu težinu 6 puta ne znači da ću isto moći da ponovim na sledećem treningu. Neke osobe dobro reaguju na unapred sastavljen program i predviđene kilaže. Ja sam jedan od njih. Volim da znam kakav izazov predstavlja današnji trening. Ne znači da uvek treniram tako. Imam okvir treninga, to su predviđene vežbe koje planiram da izvedem. Kilaže baziram na prethodno utvrđenim sposobnostima. Kada pristupim vežbi osećaj je taj koji me vodi. Da li mi odgovara kilaža kao i sama vežba znam tek kada započnem trening. Ukoliko osetim da mi pokret ili kilaža ne odgovaraju, menjam vežbu, kilažu, u svakom slučaju pristupam promenama.

Ukoliko ste početnik, trening po osećaju nije za vas. Dobar trener će vas na osnovu iskustva i osećaja voditi kroz trening. Kada provedete duži vremenski period “ispod šipke” i samostalno krenete u planiranje treninga tek tada ćete biti u mogućnosti da shvatite princip treniranja po osećaju. Do tada ostanite redovni i istrajni. Uživajte u fizičkim aktivnostima, jer kako kaze Mike Rippetoe

“Strong people are harder to kill than weak people and more useful in general.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *