Nezgode se dogode

07 Nov

5

Prvo mali uvod, za one koji nisu upoznati sa jednom od najbitnijih vežbi.


Mrtvo dizanje : stanite iza šipke sa opterećenjem koja se nalazi na podu ispred vas, savijte noge u kolenima kao i gornji deo tela vodeći računa pritom da su vam donja leđa prava, uhvatite teg rukama koje su sa spoljne strane kolena (osim u sumo mrtvom gde su noge raširene a ruke između kolena) ispravljanjem tela i nogu podignite oterećenje dok se potpuno ne uspravite.
Ova vežba aktivira veliki broj mišića a naročito mišiće leđa i nogu.

Jednog jutra u teretani kod Slavka, dok sam je još redovno posećivao, stavio sam određenu količinu tegova na šipku. Pošto je opterećenje bilo malo veće, stavio sam disciplinaški pojas oko struka i dobro ga zategao. Stao sam naspram šipke. Gledam ja nju, gleda ona mene, gledamo se. Sagnem se, ščepam je rukama i jako stisnem kao Kraljević Marko suvu drenovinu, stegnem celo telo, stegnem stomak koji se odupire od pojas, i krenem da se uspravljam. Od sve te napetosti i nabijenog pritiska sigurnosni ventil koji se nalazi na donjem delu mojih leđa ispusti gromoglasan krik, takozvani prdež. Nema crvenila, nema ispuštanja tega, nema stida, nema odustajanja. To je moć samokontrole. Ništa vas ne sme pokolebati da taj teg podignete sa zemlje. Ako vidite da ćete prdnuti, onda bar neka taj prdež bude gromoglasan, najjači, prdež o kome će se pričati. Prdež pravog muškarca.Ako vežbate kod kuće prdite za sebe, ali ako vežbate u teretani znajte da prdite i za druge te se stoga potrudite da ostavite utisak.

savet: trudite se da kroz ventil ispuštate samo zvuk i eventualno miris, sve što je materijalno i opipljivo neće biti cool, pogotovo ne u teretani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *