UPOZORENJE – Motivacija!!!

31 Jan

45050216_10218004662456335_4954697585748082688_n

Pazite se loših motivatora! Kada kažem loših, zapravo mislim dobrih, ali koji vas motivišu u pogrešnom smeru.

Danas je sve više motivatora, motivacionih govornika, motivacione literature koja ima za cilj da nas “probudi” i vrati na pravi put. Ukoliko gledamo samo loše i negativne stvari oko nas, privlačimo lošu energiju. Trebamo izvagati pozitivno i negativno, a tada često uvidimo da nije sve tako crno. To sve dobro zvuči i deluje lako. Stvarno odredjeni autori umeju da motivišu i pomognu nam da se saberemo. Nekada je potrebno da čujemo od drugih ono što i sami znamo. Isto je sa treningom i ishranom. Svi znaju šta ne trebaju da jedu ali ipak traže razloge da baš to ubace na svakodnevni meni, svi znaju da je korisno biti fizički aktivan ali baš za taj vid aktivnosti nemaju vremena. Kada sve ono što znamo čujemo iz usta trenera ili lekara doživljavamo drugačije i lakše prihvatamo.

Najviše me brine, i smeta mi, motivisanje da se zaradi više novca. Da se sreća traži u materijalnom. Sve je više naslova: zaradi svoj prvi milion, uzmi šta zaslužuješ, možeš i ti voziti skup automobil, imati kuću sa bazenom,…

Šablonski nam se menja sistem vrednosti, nameće veštačka potreba da težimo stvarima koje nam nisu dostižne. Pored saveta da verujemo u sebe, što je u svakom slučaju pozitivno, česti su saveti koji se kose sa moralnim, pa je obmana savršen saveznik ka što bržem ostvarenju materijalnih ciljeva.

Potrošačko društvo, kapitalizam, više, više, više, kupuj, kupuj, kupuj, troši, troši, troši. Bićeš srećan ako imaš novca jer ćeš moći sve da kupiš, jer ćeš moći više da trošiš jer nećeš imati briga. Jedni će oberučke prihvatiti ove nemoralne savete, dok će drugi misliti da su manje vredni, da imaju koliko zaslužuju, da su “prokleti” i da su osuđeni na život u siromaštvu.

I jedni i drugi su obmanuti ovim nemoralnim motivatorima, ili ih je bolje nazvati manipulatorima.

Vratite se pravim vrednostima. Verujte u sebe. Zapitajte se šta je to što ste oduvek želeli, šta je ono o čemu ste razmišljali kada ste bili deca, kada niste poznavali svet materijalnog. Šta je to što vas čini srećnim. Iznenadićete se da su to često male stvari, da su to stvari koje su vam na dohvat ruke, da su to stvari koje su lako dostupne.

Za sreću nije potrebno mnogo. Nemojte se porediti sa drugima, nemojte meriti i premeravati čija je sreća veća, nemojte verovati da onaj koji ima više zaslušuje više, i da je srećniji.

Za mene je sreća zagrljaj supruge i ćerke, druženmje sa porodicom, uživanje u prirodi. Moje želje od malena su da budem snažan, lep i dobro građen, da naučim nemački jezik. Skromno, zar ne? Lako dostižno, zar ne? Potpuno realno, zar ne?

 

Šta vas čini srećnim, i šta su vaše želje?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *