Koga je više? Trenera ili vežbača?

01 Feb

kako odabrati personalnog trenera

Sve je više osoba koje nude usluge personalnih treninga i konsultacija. Koliko su te osobe kompetentne. Ima li danas više trenera ili vežbača – klijenata?

Danas su informacije dostupnije nego ikada. Jedan klik vas deli od svega što vas zanima. Besplatni internet nudi se na svakom ćošku. Pametni telefoni, tableti, kompjuteri, dostupni su svima. Skoro da svaki uređaj nudi mnoštvo dodataka koristeći internet mrežu. Mališani gledaju crtane filmove, stariji filmove za odrasle, neki se zabavljaju, drugi edukuju, školuju, trguju,.. Skoro svaka radnja danas moguća je putem interneta. Ni sam ne zaostajem za drugima pa tako nudim svoje usluge ONLINE.

Ono što me brine kod cele ove priče jeste kvalitet. Svako ko je proveo par meseci u teretani, postigao dobre rezultate, skinuo par programa, par saveta o ishrani i suplementaiciji misli da može primeniti to zrno znanja u praksi. Bez ikakve sumnje u sebe, bez ikakvog morala, odlučuju se da svoje usluge nude drugima, predstavljajući se kao stručnjaci i zaljubljenici u zdrav život. Otvaraju profile na društvenim mrežama, postavljaju razne sadržaje jureći što više pratilaca, čak ih i kupuju ne bi li u očima drugih dobili na vrednosti.

Kada pogledam unazad, shvatam da vec 20 godina čitam, treniram sakupljam informacije. Ni sada ne znam sve, a mnogo sam duže od većine u ovoj “industriji”. Mene nije sramota da kažem kada ne znam. Nije me sramota ni da pitam onoga od koga mogu da naučim.

Kada sam počinjao pristup literaturi bio je ograničen. Znanje sam sticao iz časopisa, par starih knjiga, emisija, a najviše kroz praksu i razgovor sa drugima. Svakoga od koga sam mogao nešto da naučim jurio sam da mi to znanje prenese. Sada mogu da utvrdim čije su informacije bile vredne a čije ne tako korisne. Koristio sam internert i tada, ali su veze bile jako spore. Dial up konekcija, za koju danas mladi ne znaju ni šta je, bila je užasna. Veza je stalno pucala. Skidanje fotografije od 1MB bila je noćna mora. A ja sam ih imao preko 1000. To samo govori o mojoj predanosti i upornosti. Trenirao sam različlite sportove, od košarke, ragbija, mma. Video sam i iskusio principe drugačijih treninga koji nisu vezani za bodi bilding.

Prošlost je bila mnogo teža za edukaciju, danas je sve na klik. Stalno se edukujem. Svakodnevno. Sakupljam informacije stare 150 godina i one tek objavljene. Nije se mnogo toga promenilo, samo je sada lakše doći do podataka.

Pored mora informacija morate znati koje su prave, a za to vam je potrebno iskustvo i znanje. Onda se pojave “treneri” sa stažom od par meseci, ili godinu, dve, nudeći savršeno rešenje.

Kada se takozvani trener susretne sa klijentom u praksi, ako je moralan, shvatiće da nije kompetetnan da pruži pravu podršku pa će odabrati jednu od dve opcije:

*edukovaće se da bude bolji i sposobniji, jer to voli

*rećiće da nije dovoljno stručan, udaljiće se i naćiće drugu zanimaciju.

Oni koji nisu moralni, nastaviće da pružaju svoje usluge misleći samo na finansijsku dobit. Eventualne pozitivne promene koje su posledica adaptacionog perioda pripisaće svojim veštinama. U najboljem slučaju osobe koje treniraju neće se povrediti.

Ako je nešto delotvorno i dobro za mene, ne znači da će isto delovati i na druge. Ako sam sposoban da izvedem određeni pokret ne znači da su i drugi sposobni za isto. Ako sam navikao na određeni intenzitet i volumen treninga ne znači da je navikao i klijent. Usluge individualnog treninga traže osobe različitih profila i sposobnosti. Teško je biti kompetetan za tako veliki broj različitih individua pa je najbolje opredeliti se za određenu grupaciju koju želimo da treniramo. Često dolazimo iz različitih sportova sa različitim iskustvom i pozadinom pa trebamo propagirati onu oblast u koju se najbolje razumemo. Ipak, trebamo se prilagođavati potrebama, mogućnostima i afinitetima drugih a ne tvrdoglavo forsirati svoju ideologiju.

Posao trenera nije ni malo lak. Trener treba dati klijentu smernice oko pravilne ishrane i suplementacije te mora poznavati i ovu oblast. Opet, trener nije nutricionista, i ako ima onih koji su izuzetno kompetentni u ovoj oblasti. Trener uči klijenta pravilnom treniranju, pravilnom pokretu. Bira vežbe koje su najpogodnije za ciljeve svog klijenta. Ukoliko nije kompetetntan i nema dovoljno znanja da pomogne klijentu ne stidi se da klijenta uputi kod nekoga stručnijeg od sebe. Trener je motivator, psiholog, pedagog, i mnogo toga drugog. Trener mora da voli svoj poziv i stalno se usavršava.

Birajte pametno. Investiranje u pravog trenera investicija je u sebe.

LOŠ TRENER = LOŠA INVESTICIJA

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *