Trener – “internet guru”

22 Jan

cellphonetrainer

Danas svako ko ima malo “staža” u teretani, svako ko je ostvario pristojne rezultate, misli da može da trenira druge, misli da je lako biti trener.

Čuvajte se “internet gurua”. Pravi trener je poseban na svoj način. Nije bitan izgled, niti broj pratilaca već iskustvo i rezultati.

Ako umem da treniram sebe ne znači da umem da treniram druge! Ako sam postigao rezultate odredjenim treningom i ishranom, ne znači da će i drugi imati iste rezultate!

Svaki trener, koji ima iskustvo i znanje, (trener koji nije prepisao trening sa interneta i po njemu radi sa klijentom) ima svoj pristup. Često se ne slažemo. Mišljenja sam da treba da bude tako. To je ono što nas čini drugačijim. Ne znači da nisam otvoren za predloge i sugestije. Subjektivnom i objektivnom analizom nešto odbacim ili prihvatim.

Neki treneri ne vole unapred osmišljen program, već rade isključivo prema osećaju. Sa jedne strane podržavam, dok sa druge imam nešto drugačiji pristup. U skladu sa sposobnostima i ciljevima klijenta unapred osmislim plan. Ne mora biti zapisan, može biti u mojoj glavi, ali postoji. Kada pristupim treningu ocenim da li klijentu vežba odgovara, da li je tehnički zahtevna, da li postoji ograničenje koje umanjuje sposobnost pravilnog izvođenja. Ukoliko postoji problem, pristupam otklanjanju istog. Korigujem izbor vežbi kao i tehniku.

Primer je klijent koji ne može da izvede vežbu čučanj, ili sličan kompleksni višezglobni pokret. Mnogo je onih koji ne mogu. Forsiranje određene vežbe po svaku cenu siguran je put ka povredi i umanjenoj mogućnosti napretka. Dosta “trenera”, koji rade po unapred napisanom (prepisanom) programu, ne vrše izmene i korekcije. Klijent trenira nepravilno rizikujući povredu. Takav vid treninga je neprihvatljiv i kompromituje napredak.

Kao što sam već pisao, kod početnika je u periodu adaprtacije napredak moguć i vidljiv i ako se nepravilno trenira. To je upravo ono što omogućava ovakvim trenerima da imaju klijente i da ih kratko vreme zadrže. Klijenti, često, nemaju prethodno znanje o treningu, ishrani i suplementaciji pa ih je lako izmanipulisati. Iz istog razloga je i trening skinut sa interneta loša opcija. Ne znate da li pokret izvodite pravilno, ne znate da odredite volumen i intenzitet treninga.

Individualizacija je ključna za bezbedan i pravilan napredak. I u slučaju izbora trenera birajte pametno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *