Bez bola!

27 Feb

kako da se oslobodim bola

Ovaj tekst pišem jer sam upravo dobio pitanje : “ti treniraš jel da, šta koristiš od suplemanta”? Taman kada sam krenuo da kažem, prekinut sam nastavkom: “ne mislim protein, bcaa, već za zglobove. Sigurno si imao probleme sa recimo laktovima”?

Istina je da jedva da sam koristio nešto malo suplemenata, uglavnom protein, par puta kreatin, trenutno koristim nešto od poklona i ostataka, a jedino što sam kupio jeste kreatin, vitamini i minerali. Ono što sam ja za ceo život koristio stane u tri meseca nekog ozbiljnijeg vežbača koji koristi suplementaciju (ima i onih koji je ne koriste).  Kada razmislim o suplementima za oporavak usled bolova, u vidu glukozamina, hondroitina, MSM,… nisam nikada , a ne koristim ni sada. Mladić se zbunio. Ali zaista, jednom sam iz zdrave hrane mutio i pio goveđi želatin i to je to. Ne kažem da sam bez bolova, i da ih nikada nisam imao. Postoje bolovi koje imam i sada, ali se trudim da resavam uzrok bolova, a to je trenutno previše sedenja i fizičke neaktivnosti.

Bolove na koje sam u toku vežbačke karijere prolazio bili su koleno, zglobovi šake, ramena, zglobovi lakta, ali sam sve to eliminisao korekcijom kilaže koju podižem, korekcijom izvođenja pokreta kao i odabirom adekvatnih vežbi. Ne računam bolove koji su bili uzrokovani povredama a bilo ih je: uganuća skočnih zglobova, zglobova šake, prstilu, preloma, iščašenje kuka i slično.

Moj savet je da ukoliko imate problem razmislite šta je uzrok. Ne trenirajte kroz bol, ne praktikujte lekove protiv bolova i forsirani trening. Mirujte. Posvetite se zagrevanju i istezanju pre i nakon treninga. Obratite se stručnim licima kako bi otkrili uzrok bola.

Mogu se pohvaliti da sam, s′ obzirom na dug vežbački staž, prilično “pain free” i da trening sa tegovima nije ostavio negativne posledice. Najveći broj povreda zadobio sam kroz košarku, ulični basket i rugby.

Šta je moj cilj i šta želim sebi i drugima?
Želim da se udaljim od svih izvora stresa, bola, ukočenosti, i nezdravog života. Ne želim da previše vremena provodim ispred računara, osim ukoliko pomažem drugima. Odabrao sam profesiju trenera jer volim trening, jer volim da budem zdrav i funkcionalan i jer želim da svojim znanjem pomognem sve većem broju ljudi koji zbog savremenog načina života zaboravljaju za šta je sve njihovo telo sposobno.

Rezime priče: ako planirate da vežbate i budete fizički aktivni, ne morate kontaktirati mene, ali angažujte dobrog trenera da vas nauči kako pravilno i bezbedno da trenirate, kao i kako da se zagrevate i istežete.

ukoliko se odlučite za mene:

personalni trener Marko Đorđević

ONLINE system
INDIVIDUALNI
KONTAKT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *