Oprema za trening kod kuće

18 Mar
Oprema za trening kod kuce. Sta kupiti? Home workout equipment

Šta kupiti od opreme za trening kod kuće? Najneophodnije, najisplativije!

Kako se sve više ljudi opredeljuje za trening kod kuće pozabaviću se odgovorom na pitanje “Šta Vam je zaista najneophodnije”?

Kako sam pisao na temu treninga kod kuce i online konsultacija preskočiću debatu o tome da li je i koliko produktivno. Ako ste se opredelili za trening kod kuće, pored kalistenike – vežbanja sa sopstvenim opterećenjem dobro bi bilo imati nešto od opreme što bi Vam omogućilo veći izbor vežbi kao i bolju i konstantniju progresiju. Ono što ću predložiti je zaista najekonomičnije rešenje od koga dobijate najviše za uloženi novac. Oni koji me poznaju znaju da je moj pristup treningu, kao i ovaj savet o kupovini opreme, dobiti najviše za uloženi trud, vreme, novac,…

Najbolje i najisplativije rešenje je uložiti novac za kupovinu štelujućeg para bučica. Da, dobro ste čuli, bučice. Ne košta mnogo, a izbor vežbi, progresija, ne mogu se porediti ni sa jednim drugim delom opreme. Za rad sa bučicama nije Vam potrebna klupa, stalci, apsolutno ništa osim par kvadrata slobodnog prostora gde ćete izvoditi pokrete. Kako su tegovi napravljeni od metala, koji je postojan i trajan materijal pogotovo ako ga održavate, bučice možete imati doživotno. Ako Vam dosade, uvek ih možete pokloniti, prodati. Lako ih možete skloniti jer zauzimaju malo prostora, a vrlo lako ih možete i poneti sa sobom ukoliko planirate višednevni boravak van kuće. Savetujem da kupite polovnu opremu jer, kako sam gore naveo, ova oprema je praktično večna. Kupite dve šipke sa navojem, možete ih naći za oko 1000 din po komadu. Za početak možete uzeti manju količinu ploča, a kako napredujete dokupiti veću, ili u startu uložiti u veći set koji će Vam dugo, dugo korisiti. Tegovi se prodaju po kilogramu, i možete ih naći već po ceni od 160din/1kg. Savetujem bučice i tegove promera 30mm, jer su jeftiniji, i ima ih više u ponudi. Raspon ploča koji preporučujem je od 0,5kg – 5kg. Obratite pažnju na prečnik ploča kako Vam isti ne bi ograničavao pokret. Razlike umeju biti značajne od proizvođača do proizvođača. Naveo sam kao najveće ploče one od 5kg jer je prečnih težih ploča diskutabilan. Obratite pažnju i na širinu ploče. Što su uže više ploča staje na šipku. Moguće su za upotrebu i neke ploče od 7,5kg i 10kg, ali ne zaboravite gore navedene savete. Šipka ima težinu od oko 2,5kg. Računajte da ćete sigurno moći da stavite 6ploča od po 5kg, tj. 3 sa svake strane šipke. Sigurno ćete moći da lako sklopite par bučica od po 32,5kg što je više nego dovoljno za većinu pokreta pogotovo kod manje i srednje iskusnih vežbača. Pokreti bučicama razlikuju se od onih koji se izvode dvoručno šipkom, i dosta su zahtevniji. Imajte u arsenalu navoje, ali i graničnike u vidu opruge za brže i lakše montiranje.

Po mom skromnom mišljenju kupovinom para bučica učinili ste ogroman korak i otvorili niz mogućnost za linearan progres. Pored bučica možete imati neki set guma (resistance band) za vežbanje, odlične su jer pružaju nejednak otpor kroz amplitudu pokreta, odlične su za vežbe zagrevanja. Vratilo je još jedna odlična investicija, ali potreban je prostor gde ćete ga fiksirati, potrebno je bušenje zida za montažu, i prilično je zahtevno početnicima. Generalno, lako ćete pronaći šipku u gotovo bilo kom parku. TRX traka, ili traka tog tipa nekog drugog proizvođača takođe omogućava širok izbor pokreta, ne zauzima prostor, ali se treba dobro montirati radi bezbednosti. Nakon lošeg iskustva sa elastičnim gumama, napominjem da je greška bila moja, ali svejedno, veliku pažnju polažem u bezbednost. Vratilo na vratima ne smatram dobrom investicijom, kačenje opruga, traka i slično na bilo koji deo vrata ili okvira vrata ne smatram bezbednim.

Savete ste dobili, na Vama je da krenete u akciju, za sve nedoumice javite se na neki od načina ovde.

Vaš trener Marko Đorđević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *