ARNOLDOVI SAVETI

01 Aug

arnold i njegov sin

Nekoliko saveta kojima Arnold pokušava pomoći početnicima i iskusnijim da istraju na treningu i poboljšaju kvalitet svojih vežbi

“Verujem da u teretani možete prevazići mnoge frustracije, pa čak i da niste toga svesni. Otkrio sam da što više treniram manje sam nasilan. Trening me oslobađa napetosti i opušta. Kada odradim dobar trening osećam da sam nešto postigao, osećam se kao drugi covek. Imam želju i snagu da nastavim, samopouzdanje da radim druge stvari u kojima do tada nisam bio tako dobar.”

“Uvek zapamtite da telo radi ono što mu mozak govori. Ako u vašim mislima nemate želju da dižete teške tegove i odrađujete naporan trening, vaše telo ga neće efektivno odraditi. Radićete ponavljanja i vežbe, ali ona će biti neefikasna i nedovoljna da naterate telo na razvoj. Mozak je taj koji uvek prvi popusti, a ne telo. Tajna je naterati vaš mozak da radi za vas – a ne protiv vas.”

“Nemojte potcenjivati i zanemarivati značaj koji vaš stav i ponašanje imaju u bodybuildingu. Odsutnost u mislima i brige mogu negativno uticati kako na trening tako i na ukupan razvoj vaših mišica. Ne zaboravite značaj koncentracije. Dobar pozitivan stav bitan je kako u teretani tako i van nje. On treba da postoji i kod navika jedenja, navika spavanja pa i na vaš čitav način života.”

“Dobra stvar u vezi bodybuildinga je da ste u čvrstoj vezi sa stvarnošcu tj. možete promeniti svoje telo, doslovno. Znate svoje mogućnosti, dokle možete ići, živite u stvarnom svetu. Ako imate slabašno samopoštovanje i ne svida vam se vaše telo, možete uraditi nešto povodom toga. Možete, doslovno, sesti i zamisliti telo kakvo želite. Zatim kroz trening i dijete doći do zamišljene slike. Sve je na vama. To nisu samo puste želje. Vi to stvarno možete. Ja sam to uradio, kao i milioni drugih ljudi koji su se fizički transformisali. Zar to nije super!”

“Od početka sam bio uveren da ću uspeti. Tajna je da vaš mozak radi za vas – a ne protiv vas. Sada znam da je ta sposobnost pola posla… Morate imati poverenje u vaše treninge, vežbe koje izvodite i urođen talent da razvijete svoje mišice.”

“Budite konzistentni, istrajni na svojim treninzima. Propušten trening – usporen napredak. Trening smete propustiti kada ste bolesni ili kada stvarno osećate da ste pretrenirani. Konstantno pratite svoj napredak. Ako se osećate umorno ili pretrenirano skratite trening za koje ponavljanje. Posebnu pažnju obratite na vašu ishranu. Budite sigurni da ste obezbedili dovoljno proteina i kalorija za rast i razvoj mišica. Napornim treniranjem ne postižete ništa ako je ishrana nedovoljna.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *