Tajna malih težina za veliki progres!

16 Sep

zoz1znkwec_600

Ovim tekstom bih želeo da skrenem pažnju, kako vežbačima, tako i sportskim centrima tj. teretanama koliko je bitno imati tegove različitih težina, a naročito one najmanje.

Dugo vremena sam proveo trenirajući i edukujući se o treningu. Ono što je jako bitno da bi došlo se do napretka, kako u snazi tako i u razvoju mišićne mase jeste progresivno povećavanje opterećenja.

Da li ćete povećati broj ponavljanja, broj serija, težinu, ili u nekom slučaju smanjiti ili produžiti pauzu između serija od ključnog je značaja za vaš napredak.

Većina teretana ne poseduje tegove koji su lakši od 2,5kg, i to čak poznate teretane! Čak i ozbiljniji vežbači, koji nisu skroz upućeni u sisteme napretka, ovo ne smatraju preterano bitnim.

Skokovi od 5kg kod manjih mišićnih partija mogu biti preveliki za većinu početnika. Što se tiče ljudi koji su u ozbiljnom treningu ovo takođe može predstavljati problem. Naročito je teško ako radite treninge snage koji su često koncipirani na 1RM %. Šta to znači? 1RM predstavlja težinu kojom na treningu možete uraditi samo jedno ponavljanje. To predstavlja vaših 100% maksimuma pa se treninzi često koncipiraju prema tome. Da li ćete raditi hipertrofiju, ili maksimalnu snagu, uzimaju se određeni % i oko njih se gradi trening. Naravno oni su okvirni, jer je broj na papiru jedno a u realnosti drugo, ali ako se dobro ne odredi težina to može negativno uticati na sam trening i napredak. Trener je tu da koncipira trening, ali tu je i subjektivni osećaj težine koji će klijent preneti treneru kako bi zajedno najbolje sastavili plan.

Najmanje ploče, vežbači ih često zovu žetoni jer su malih dimenzija, veoma su bitne. To najbolje znaju weightlifteri kao i powerlifteri. Kada radite trenenig sa blizu 100% svog maksimuma i najmanja promena u težini može napraviti ogromnu razliku.

Ako uzmete da vam je radna težina recimo 42,5 kg a vi imate samo ploče od 2,5kg 5kg 10kg …vi ne možete odraditi trening kako treba, morate se zadovoljiti sa 40kg što može biti premalo, ili sa 45 što može biti previše.

Treneri, vlasnici, vežbači i svi ostali, shvatite važnost i najmanjeg tega, najmanjeg opterećenja, jer je nekada najmanje opterećenje ono koje omogućava najveći napredak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *