Da li glutamin utiče na mišićnu masu?

04 Dec

glutamin i uticaj glutamina

Kako je teško ljudima držati pažnju, i kako dugački tekstovi ostaju nepročitani, naročito ako se radi o suvoparnim analizama studija o suplementaciji biću jasan i kratak.

Postaviću sliku koja prikazuje uticaj glutamina kroz studije rađene poslednjih godina. Ispod ću napisati zaključak iz do sada istraženog i pročitanog.

uticaj i uloga glutamina

Nema dokaza da suplemenatcija glutaminom utiče na promene u fizičkom izgledu i izgradnji mišićne mase. Nakon konzumiranja glutamin uglavnom završava u crevima i jetri odakle se koristi po potrebi. Iz tog razloga nema nekog uticaja na mišićnu izgradnju i povećanje performansi, ali ima benefita na zdravlje creva i mišićnu izdržljivost.

Postoje dokazi da suplementacija glutaminom ubrzava i pomaže oporavak nakon treninga snage. Pozitivno utiče na digestivni trakt tokom fizičkih aktivnosti koje uključuju treninge izdržljivosti u dugom vremenskom periodu (maraton, ultra maraton i sl. ) što smanjuje rizik od razboljevanja nakon aktivnosti.

Ako vam je cilj mišićna hipertrofija zaboravite na suplementaciju glutaminom jer postoji mnogo drugih suplemenata (poput proteina, kreatina) od kojih ćete imati više benefita.

Tekst o glutaminu možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *