Rolat od jaja i sira

03 Apr

Evo obećanog recepta za rolat koji sam pravio i koji je našao mesto u nekad monotonoj ishrani.

Kako u poslednje vreme ne konzumiram pecivo, slatkiše, grickalice,… generalno sam smanjio unos ugljenih hidrata, ishrana mi se svodi uglavnom na razne vrste mesa, jaja,  sira, i salata tamno zelenog lista.

Ne mora biti jednolično, ali nekada je potrebna trunka kreativnosti da obroke učinimo ukusnijim i primamljivijim čulima.

Za ovaj recept potrebno vam je:
*3 kokošja jajeta
*100g sirnog namaza, (ABC, koristio sam i Megle, kao i Ella sir pa proberite)
*malo soli
*kašičica praška za pecivo
*nekoliko listova kačkavalja
*nekolilko listova suvog svinjskog vrata (ili bilo kog suhomesnatog proizvoda po vašem      izboru)

Razdvojiti belance od žumanceta, posoliti belance i umutiti ga u sneg.

U drugoj činiji, umutiti žumance, prašak za pecivo i sirni namaz dok se masa ne sjedini. Kada se masa sjedinila, kašikom dodati šlag od belanaca i blago sve umešati kako bi smesa ostala penasta. Ako se naglo meša smesa će biti retka, a ne vazdušasta pa će prilikom pečenja ostati ravna, tj. neće narasti.

Odaberite pleh u kome ćete peći, zatim ga obložite papirom za pečenje, u suprotnom teško ćete odlepiti smesu kada se ispeče. Možete smesu vaditi kašikom i praviti više lepinjica poput američkih palačinki, ili sve izliti odjednom, kao što se vidi na fotografijama.

Rernu zagrejte na 150° a zatim ubacite pleh. Pecite oko 20 minuta, nekad kraće nekad duže, videćete kada je smesa gotova po zlatnoj boji koju dobije. Pred sam kraj, nabacajte listove kačkavalja, a preko njih listove suvog vrata. Zapecite i izvadite iz rerne.

Ostavite da se prohladi, a zatim urolajte kako bi dobili rolat kao na fotografiji.

Ukus je odličan. A nadeve možete dodavati i menjati. Zamislite dobijenu smesu kao neki patišpanj, pa u skladu sa tim kombinujte namirnice i kreirajte ukuse. Mislim da bi u ovoj kombinaciji dobro išlo mleveno meso, naravno prethodno prodinstano, kao što sam koristi za nadev kajgane. Recept za kajganu sa mlevenim mesom možete pogledati ovde.

Prijatno

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *