SUPLEMENTACIJA PRE, ZA VREME I NAKON TRENINGA

02 Aug

PRE TRENINGA

Ciljevi – Optimizovanje rezervi energije. – Povećanje ATP rezervi. – Sprečavanje proteinskog katabolizma. – Druge funkcije. Ono što uglavnom tražimo od suplementacije pre treninga je dobijanje dovoljno energije kako bi se pokrile potrebe neophodne za rad i vežbanje, kao i da bi se izbegao proteinski katabolizam. (Odnosno, da se izbegne destrukcija mišićnog tkiva tokom vežbanja. To se postiže konzumiranjem određenih amino kiselina kao što su glutamin ili amino kiseline razgranatog lanca BCAA). Energija se dobija metaboličkom oksidacijom ugljenih hidrata mešovite formule, to jest, proizvoda koji sadrže kao sastojke kombinaciju prostih šećera, uglavnom glukoze i izoglukoze koja doprinosi povećanju nivoa insulina u prirodnom obliku (peptid hormon sa jakim anaboličkim kapacitetom) i maltodekstrina (složenog ugljenog hidrata). Ova formula postiže progresivnu biodostupnost energije. Pored toga, formula treba da sadrži mineralne soli (prvenstveno kalijum i kalcijum) koje optimizuju proces kontrakcije mišića. Dijetetski suplementi pomaži ovu metaboličku reakciju i u isto vreme sprečavaju kanibalizaciju mišića koja se događa kao posledica intenzivnog vežbanja. Takođe je pogodno konzumiranje hrane pre treninga radi uzimanja određenih suplemenata potrebnih za kondiciju sportista. Na primer, u sportovima snage (dizanje tegova, dizanje utega, idr.) inozin se veoma preporučuje, ili sportisti stariji od 30-35 godina treba da uzimaju hrom (zato što godine smanjuju sposobnost organizma da izdvaja insulin, a peptid je hormon koji utiče na proteinsku sintezu).

Kreatin, suplement koji utiče na nivo rezervi adenozin trifosfata, je jedan od najefikasnijih i najbržih suplemenata u ovoj fazi.

TOKOM TRENINGA

U ovoj fazi je neophodno održavati nivo elektrolita kako bi se izbegla dehidracija, proces kroz koji organizam usled preterane vrućine ili intenzivnog vežbanja gubi vodu i elektrolite kroz kožu i znojne žlezde. Takođe, ako mišići dehidriraju za samo 3% gubi se 10% kontraktilne snage i 8% brzine. Pomoć pri kontrakciji mišića je ključni element za savršenu realizaciju svake vežbe u toku treninga.

NAKON TRENINGA

Oporavak nakon treninga je neophodan kako bi se sprečili bolovi ili kristalizacija laktičke kiseline, kao i zamor koji bi sprečio naredni trening; ovo se postiže konzumiranjem složenih ugljenih hidrata. Dalje, korišćenje seruma proteina visoke biološke vrednosti (mlečni serum protein jonske razmene) pomaže rast mišića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *