TRENAŽNI CIKLUSI I PROGRAMI

05 Aug

Postoji nekoliko faza sportskog treninga, od kojih svaka odgovara izvesnim karakteristikama osobe koja trenira, i adaptirana (personalizovana) je u odnosu na stanje osobe, počevši od njegovih/njenih godina, stepena forme i adaptacije, sportsko iskustvo i druge faktore, koji ako ih trener interpretira na odgovarjući način čine personalizovani trenažni program, koji kao da je ‘krojen po meri’.

Sertifikovani personalni trener (CPT), klijent ili učenik može biti sportista koji se bavi bilo kojim sportom, koji želi da poboljša svoj nivo forme radi takmičenja; mladi sportista; umorni direktor; domćica ili gojazna osoba koja želi da povrati svoju figuru i kondiciju itd.

On/ona možda nikada ranije nije koristio težine, može imati malo iskustva ili može regularno trenirati ali se može osećati pomalo ‘izgubljeno’ i u potrebi za novom orijentacijom.

Ako osobi nedostaje iskustvo što se tiče vežbanja u teretani, on/ona mora proći kroz početnu fazu obuke gde uči tehnike vežbanja i upoznaje se sa specifičnim radom mišića, koji uključuje mišiće koji se retko koriste u svakodnevnom životu

(UVOD). Ovu fazu prati faza SREDNJEG NIVOA, gde će učenik proširiti svoje znanje usled povećanja potrebe mišića i primenom nekih osnovnih tehnika za ostvarivanje većeg intenziteta.

Nakon srednjeg nivoa, i uvek imajući na umu ciljeve sportiste (vrhunsko takmičenje, fizička kondicija itd.) počinjemo da razmišljamo o NAPREDNOM NIVOU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *