ZAGREVANJE

06 Aug

Excercise-no-text-1024x666

Zagrevanje je fundamentalni deo svake trening sesije. Ne bismo trebali da počnemo sa vežbanjem dizanja tereta ili aerobnim tehnikama a da prethodno nismo podvrgli telo ovoj adaptacionoj fazi poznatoj kao zagrevanje.

Zagrevanje povećava protok krvi do zglobova i olakšava pokrete, tako ih štiteći od povreda.
Zagrevanje podiže temperature krvi, što nas takođe sprečava od istezanja mišića.
Pumpanje krvi u mišiće dovodi do jačih i efektivnijih kontrakcija, koje nam omogućuju da ostvarimo bolje rezultate u trening sesijama.
Zagrevanje omogućava rad mišića u svim fazama pokreta (važno je da ne stanu usled nedostatka istezanja i kontrakcija).
Takođe je važno za zglobove, tetive i ligament.

Dobro zagrevanje, praćeno istezanjem i adekvatnom hidratacijom, deluje kao pravi ‘štit’ protiv povreda, istezanja mišića, povrede zglobova i ligamenata, i drugih brojnih problema.

Struktura
Zagrevanje mora da obezbedi da krv dođe u sve delove tela, što se može postići vežbama za celo telo; na primer, umereno džogiranje sa malo skakanja.

Dalje, mora da uključi neke pokrete koji razrađuju gornji deo tela (danima kada se ova oblast trenira) ili donji deo tela (odgovarajućim danima).

Treća faza ovog kratkog ali važnog perioda (zagrevanje ne treba da traje duže od 5 minuta), uključuje rad mišićnih grupa koje odgovaraju trening sesiji rada sa težinama, koje se mogu koristiti za ponavljanje vežbe 20 do 24 puta.

Ako se zagrevamo za aerobni trening, cilj ove faze će biti pažljivo uvođenje aerobnog sistema u rad, postepeno povećavanje intenziteta dok telo ne stigne do bazalnog broja otkucaja u željenoj trening zoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *