RASTEZANJE

07 Aug

Principi:

Koštani sistem ili skelet daje oslonac našem organizmu.
Skelet se zahvaljujući mišićima drži uspravno. Mišići su ti koji nam omogućavaju pravilno držanje.
Koštani i mišićni sistemi su povezani tetivama i ligamentima. Oni su odgovorni za spajanje kostiju tako da se mišići nalaze u odgovarajućim oblastima.
Zglobovi, koji su obmotani tetivama i ligamenatima, čine kosti pokretljivim.
Fleksibilnost zavisi od različitih faktora kao što su:
Struktura kostiju, genetika, itd. Fleksibilnost neke osobe se značajno može poboljšati, u okviru njegove/njene fizičke snage i granica, uz pomoć vežbi i korišćenjem odgovarajućih tehnika za istezanje. To znači da osoba koja vežba isteže svoje tetive i mišiće tako da u okviru svoje konstitucije ostvaruje najveću moguću mobilnost.

Izuzetno je važno zapamtiti da zglobovi, kosti, tetive i ligament rade povezano i veoma su koordinirani; jaka mišićna struktura sa slabom strukturom zglobova značajno povećava rizik od povreda.

Vežbe istezanja stimulišu tetive i ligamente, zbog čega ove vežbe treba da budu esencijan deo trenažnog programa svakog sportiste.
Tehnike istezanja ne treba izvoditi pre zagrevanja ili same za sebe. Vežbe fleksibilnosti i istezanja se mogu izvoditi naizmentično sa drugim grupama vežbi i rada mišića.

Metode:

Važno je izbegavati istezanje na silu. To je opasno i kontradiktorno željenim ciljevim.

Željena pozicija i stepen zategnutosti se ostvaruju polako i progresivno. Zadržavati je oko 10 sekundi a zatim lagano odmoriti tu regiju. Onda uradite istezanje ponovo, ovog puta sa ciljem da ostvarite veću tenziju.

Nikada ne treba da osetite bol kada radite ove vežbe.

Vežbe istezanja koje se izvode treba da razrade mišićnu grupu koj odgovara odrđenoj muskularnoj radnoj sesiji.

Treba da izbegnemo položaje koji uključuju kompezatornu mišićnu tenziju, tj one u kojima pri istezanju mišića moramo da zadržimo stav koji napreže druge mišićne grupe.

Vežbe istezanja su individualne i treba ih raditi bez takmičenja sa trening partnerom..

Istezanje se radi određenim redom, izbegava se protrčavanje kroz vežbe. Nedostatak koncentracije i nervoza su stvari koje treba izbegavati prilikom istezanja, zato što mogu dovesti do ozbiljnih grešaka u tehnici.

Disanje treba da uvek da bude ispravno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *