TRENAŽNI SISTEM ZA POČETNIKE

07 Aug

beginner-bodybuilding-1

Opšta pravila i ciljevi:

Osnovni cilj je da se postane svestan svog tela, različitih mišićnih zona, i da se nauče osnovni pokreti.

Početnik treba da bude svestan tri faze vežbanja:
Pozitivna (koncentrična) faza, (kada se mišići ekstenzori istežu a mišići fleksori grče); statička faza (veoma kratka), u kojoj se vrši kompletno istezanje ili grčenje mišića, u zavisnosti od tipa mišića, i negativna (ekscentrična) faza (u kojoj se težina pomera sa gravitacijom, što u vežbama mišića ekstrektora odgovara grčenju mišića a u vežbama mišića fleksora istezanju mišića).

Ispravno izvođenje celih pokreta je mnogo važnije od dizanja težina do iznemoglosti.
Od samog početka učenik treba da zna da nipodkakvim okolnostima trening sa težinama ima za cilj podizanje maksimalnih težina; naprotiv, to je efektivan stimulans za mišiće kako bi se mišići povećali i tonus razvio nakon izvenog broja ponavljanja.

Za početak učenik će nedelju dana svakog drugog dana pratiti trenažni program koji se sastoji iz tri dela. CPT odlučuje o broju vežbi i broju ponavljanja koje treba izvesti.
Sve u svemu, glavni cilj ovih nekoliko prvih dana fizičkog vežbanja je učenje ispravnih tehnika za svaku vežbu, ispravnog načina disanja kao i upoznavanje sa novinama vezanim za bodibilding.

Na kraju početne faze treninga sportista će upoznati svoj tip građe,sprovesti određeni mišićni rad i poboljšati progresivni kapacitet koristeći težine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *