KRATKI PREGLED KARDIOVASKULARNIH SPRAVA KOD KUĆE I U TERETANI

KRATKI PREGLED KARDIOVASKULARNIH SPRAVA KOD KUĆE I U TERETANI
07 Sep

Trenažni bicikl
To je jedan od najstandardnijih komada opreme u teretanama za kardiovaskularni rad, u stvari, to je verovatno najstarija sprava ovog tipa. Međutim on se stalno razvija i predstavlja jedno od rešenja koje nudi najviše mogućnosti.
Pogodan je za sve korisnike izuzev trudnica. Vežbanje ima veoma nizak uticaj na kolena i ostale zglobove. Zato je veoma pogodan za pojedince koji imaju bolove u kolenima što ih sprečava da koriste trake sa trčanje, penjače, itd.
Prosečna potrošnja kalorija za pola sata vežbanja je 360. Ako je rad sekvencijalni, moguće je povećati potrošnju kalorija do 450 kalorija. Danas u teretanama 100% sprava imaju magnetne uređaje koji omogućavaju korisnicima da okreću pedale bez neobičnog trenja. Profesionalna oprema takođe nudi različite programe vežbanja. U svakom slučaju, lako je izvoditi odličan kardiovaskularni rad koristeći jednostavni bicikl opremljen elektromagnetskim sistemom pedala, čak iako nema različite programe. Moguće je izvesti odličnu intervalnu sesiju koristeći bicikl bez kompjuterizovanih programa, izvodeći sekvence od jedne minute sa visokim intenzitetom rada (80 do 85% pulsa) praćenu sa jednim minutom rada niskog intenziteta.
Ako bicikl nudi različite programe, jedna od poželjnih opcija je program koji simulira vožnju preko brda.

Sobni bicikl
Postao je veoma popularan za kratko vreme i koristi ga puno ljudi, Više se koristi u grupnim sesijama nego pojedinačno.
Različita vrsta muzike (brzi ili lagani ritam) pomaže u sprovođenju dobrog intervalnog treninga.
Za pola sata se sagori između 390 i 450 kalorija.
Na početku, grupe istog nivoa su najbolje, ali se može raditi i individualno ako se puls kontroliše na odgovarajući način.

Traka za trčanje
Prosečna osoba sagori oko 330 kalorija tokom polučasovne sesije, pri brzini između 8 i 12 km na sat. Ova sprava nudi različite nivoe rada:
 Brzo hodanje  Džoging  Sprint  Simulacija uspona
Sve ovo omogućava intervalni trening, a mogu da je koriste ljudi svih godina starosti i fizičke kondicije.
Ako imate traku za trčanje kod kuće, bilo bi dobro da je to model koji omogućava variranje nagiba.
U mnogim slučajevima, nalazimo trake koje imaju razne programe koji su veoma atraktivni u poređenju sa drugim osnovnim programima.
Najvažniji faktor kardiovaskularne sprave kao što je ova koja zašteva prilično puno održavanja jeste pouzdanost. Drugi faktori koje treba imati na umu kada se kupuje neka od sprava za korišćenje kod kuće jeste servisna garancija, dobar motor (treba da bude mašina od najmanje dve konjske snage), dugme za zaustavljanje u hitnim slučajevima, pojas koji je lako vezati i lako podmazivanje.
Kada se proverava garancija najvažnija stvari na koje treba obratiti pažnju su: koliko dugo garancija traje, da li je ili ne servis zaista omogućen (ponekada se ispostavi da ne postoji, ponekada pak postoje ali treba čekati po nekoliko meseci na promenu dela ako se uvozi).

Steperi                                                                                                                                                             320 kalorija se sagori svakih pola sata vežbanja na ovoj spravi.
Kako bi se povećao broj sagorelih kalorija vežbajte bez držanja za ručice. Drugi način da još više povećate broj sagorelih kalorija jeste da u rukama dok vežbate držite dve male bućice.
Preporučena brzina za prosečno vežbanje je od 30 do 36 stepova u minuti. Da bi kontrolisali efikasnost aerobnog rada treba da nosimo pulsometar koji tačno pokazuje raspon pulsa u toku treninga.
Kao i kod drugih kardiovaskularnih sprava, i ovde možemo savršeno primeniti tehniku intervalnog treninga, na primer jedan minut visokog intenziteta prati jedan minut niskog intenziteta, i tako dalje.

Krostrenažer
Prosečno se sagori oko 390 kalorija za svakih pola sata vežbanja ako se koristi intervalna tehnika1/1. Pri kontinuiranom treningu u trajanju od pola sata pri prosečnom pulsu se upotrebi 330 kalorija. Sofisticiraniji modeli imaju i kontrolu otpora i nagiba koje omogućavaju mnoštvo raznovrsnih vežbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *