Savet

Savet
23 Feb

Ovaj tekst sam pročitao na profilu mog velikog prijatelja Milana Smiljanića.

Savet dana dolazi od Brendon Lilija:
”Ovo je savet koji bih dao sebi da mogu da vratim vreme:
Snaga je sjajna. Stvarno je sjajno biti jak. Ali snaga je za svakog različita, sastoji iz slojeva, dolazi u različitim oblicima. Nemoj gledati na bilo koga za omalovažavanjem zato što se njegovi ili njeni ciljevi razlikuju od tvojih.
Ojačaj mozak, telo i dušu. Ojačaj svoja prijateljstva. Ojačaj svoje verovanje. Ojačaj svoje razumevanje sveta. Ne zaboravi da si ti sportista. Ne zaboravi da te neko voli i da nekom trebaš.
Snaga je dobra, osim ako nije prepreka za nešto važnije u tvom životu. Moraš razmeti šta je tačno to što radiš sebi na treningu. Evo ti jedna realna jedinica mere: kada postaneš toliko ”JAK” da si dobar samo u tri stvari na svetu (čučanj, benč, mrtvo) – tvoj život je veoma SLAB. Prazan.
Kada racionalizuješ sebe u svetu nekim brojem, nebitno dal je to tvoj total, težina, ili količina para koje imaš na bankovnom računu – već si omašio poentu. Te stvari – brojevi – su kolateral putovanja koji se zove snaga, to nije cilj. Teška vremena će ti pokazati šta ustvari život jeste. Zagledaj se u sebe malo, načini to lice u ogledalu ponosnim, i prestani da brineš šta će ti za bilo šta reći neki nikogovići.
Budi dobar. Reci da ti je žao, i stvarno to misli, ne reda radi. Reci da nekog voliš kada to najviše misliš. Plači. Tuguj. I ako osetiš da je nešto dobro ili loše, ostani u tom trenutku, oseti ga do kraja. Osećaj. Živi ovaj život u potrazi za znanjem, i deljenjem tog znanja ostalima. Upamti da je tvoja najveća snaga tvoja priča, tvoj put. Napiši ga mudro.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *