Beta-alanine

05 Jun

ba

β-alanin (ili beta-alanin) je prirodna beta aminokiselina. On je prekursor karnozina, i stoga su nivoi karnozina ograničeni količinom dostupnog β-alanina. Suplementacija β-alaninom dovodi do povišenja koncentracije karnozina u mišićima, Karnozin deluje kao pufer, pomažući da se održi optimalan mišićni pH, odlažući time pojavu Zamora.

Sastavni je deo skoro svakog NO reaktora tj. pre-workout suplementa. Suplementacija beta-alaninom nije određena tajmingom unošenja. Uloga beta-alanina je: Povećava intezitet treninga i omogućava da se vežba duže i jače, daje dodatna ponavljanja u serijama, povećava mišićnu izdržljivost i odlaže zamor mišića.

U prve 4 nedelje povećava se koncentracija Karnosina u telu od 42 do 65%. Ukoliko se produži sa korišćenjem na 10 do 12 nedelja nivo karnosina se povećava na 80%. Prve 2 nedelje korišćenja Beta Alanina rezultati nisu još vidljivi osim kod nekih vežbaća koji imaju istančan osećaj i koji su primećivali početne napretke u napumpanosti i volumenu svojih mišića već posle 1. nedelje uzimanja. Ozbiljniji rezultati dolaze posle 4 nedelje dakle kako se nivo Karnosina povećavao u telu tako su i vidljivije promene. Nivo Karnosina će nastaviti sa povećavanjem sve do 12 nedelje korišćenja.

Standardne doze su 2-5g dnevno. Veće doze mogu izazvati osećaj peckanja (parasteziju). Ovaj bezazleni sporedni efekat može se izbeći uzimanjem nekoliko manjih doza (0,8-1g) nekoliko puta u toku dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *