TIROZIN

06 Jun

tir

Tirozin je prirodna amino kiselina uglavnom poznata po svojim stimulacijskim efektima. Ima suprotan efekat od amino kiseline triptofana. Ustvari, tirozin blokira absorpciju triptofana uz pomoć hematoencefalične barijere. Tirozin je osnovni materijal za proizvodnju neurotransmitera (katekolamina), zbog čega je funkcija tirozina povezana sa povećanjem transmisije nerava od mozga do mišića, uz pokretanje velikog broja motornih jedinica i povećavanje snage.

Katakolamini obavljaju važnu hormonsku aktivnost u mozgu, kao i u drugim tkivima, uključujući srce, arterije, pluća i matericu. Uočeno je da stimulacija neurotransmiterske sinteze u mozgu može da obezbedi bolju mentalnu bistrinu i brzinu, kao i poboljšanje memorije. Počevši od L-tirozina, norepinefrin igra važnu ulogu u stanjima nervoze i mentalne depresije. Takođe počevši od L-tirozina, dolazi do sintetiziranja dopamina (posredno pri sintezi noradrenalina) koji učestvuje u sekreciji hormona rasta.

Preporučena doza: 500-1000 mg na dan uzimati pre treninga, na prazan stomak i sa čašom vode ili soka (izbegavajte da ga koristite sa drugim proteinia zbog sprečavanja kompetitivne absorpcije sa drugim amino kiselinama).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *