Ne slušaj muziku dok treniraš!

27 Oct

artikli prenos zaliha delta

Volite da slušate muziku? Volite da trenirate? Volite da trenirate dok slušate muziku? Da li su muzika i trening dobra kombinacija?

Danas je sve popularnije da se trenira uz muziku. Slušalice u ušima su postale deo redovne opreme vežbača. Da li je muzika dobar motivator za trening ili su slušalice samo modni detalj?

Iron guru Vince Gironda, koji je u zlatno doba bodi bildinga bio jedan od najboljih trenera u Holivudu, bio je zagovornik treninga bez muzike i u njegovoj teretani bila je zabranjena. Kako su njegove metode bile nekonvencionalne mnogi će reći da je to bio hir i imidž kojim je želeo da oslika svoju ličnost. A bio je “lik”.

11146207_10206643814713775_9212126528436235428_n

Stručnjaci, i neka velika trenerska imena se ne slažu. Dokazano je da muzika utiče na koncetraciju i produktivnost na treningu.

Ukoliko trenirate da bi bili viđeni i da bi fotografisali sebe na spravama stvarajući imidž aktivne osobe na društvenim mrežama, onda je sasvim svejedno da li ćete slušati muziku. Ipak, ukoliko ste zaljubljenik u trening, ukoliko se trudite da budete maksimalno produktivni, slušanje muzike može napraviti razliku.

Muzika, dokazano, može da umanji produktivnost. Većina je čula za izraz “mind muscle connection” koji predstavlja povezanost mozga i mišića. Ova veza je jaka, jer je mozak pokretač svega. Mozak šalje signale mišićima da odrade neki zadatak. Kroz iskustvo i duži period aktivnosti bićemo u stanju da efikasnije aktiviramo veći broj motornih jedinica. Tako ćemo izazvati veću hipertrofiju, bićemo snažniji, eksplozivniji, brži… Sportisti koji su odabrali discipline snage svesni su uloge centralnog nervnog sistema na trening. Osetan je pad performansi na treningu zbog opterećenja centralnog nervnog sistema ( čiji je oporavak duži nego oporavak mišića ). Prosto rečeno, muzika može da nas dekoncentriše i “pokvari” trening, samim tim uspori napredak. Po nekim istraživanjima moguć je pad u snazi od čak 10%.

Dobra strana muzike je što može biti dobar motivator. Nije redak slučaj da se lični rekordi postignu upravo slušanjem određenih numera. Kod mene, muzika može da napravi veliku razliku. Kada mi treba motivacija, nešto što će da me “podigne” onda su to zvuci hardcore metal, punk,… muzike.

Trenirao sam sa i bez muzike. Muzika me izoluje od negativnog uticaja okoline. Biram numere koje mi prijaju i koje su u skladu sa aktivnosima koje praktikujem.

Ukoliko nema gužve u teretani, ili ako trenirate kod kuće, trening bez muzike odličan je pristup za dobru koncentraciju. Ako ste pod stresom, ako su vam misli okupirane problemima, teško da ćete moći da se koncetrišete sa ili bez muzike. Ukoliko trenirate u prostoru gde ljudi vode “prazne” razgovore, ili gde vam izbor muzike jednostavno ne prija, negativan uticaj je gotovo neizbežan.

Isprobajte oba pristupa jer je muzika definitivno nešto što može da napravi razliku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *