POTISAK NA LAT MAŠINI I POTISAK SA ČELA

POTISAK NA LAT MAŠINI I  POTISAK SA ČELA
26 Apr

Ovo su vežbe koje svaki vežbač izvodi trenirajući tricepse. To su izolacione vežbe za razliku od propadanja i potiska jer triceps gotovo samostalno učestvuje u izvođenju pokreta. Prednost bih dao vežbi potisak na Lat mašini iz razloga bezbednosti i manje mogućnosti da se pogreši kod izvođenja pokreta.

Potisak na Lat mašini se izvodi tako što stanete ispred sprave, uhvatite šipku uskim hvatom, ( postoje različiti nastavci kao zakošeni V nastavak, kanap,… koji imaju ulogu da se mišić angažuje na drugačiji način, ali se pokret izvodi na isti način), laktovi su pripijeni uz telo, opterećenje se potisne tako što vežbač ispruži ruke prema podu trudeći se da pokret izvodi isključivo u zglobu lakta bez pomeranja gornjeg dela ruku i pomeranja tela. Težinu u početni položaj vraćajte kontrolisano, a kada su ruke potpuno ispružene probajte da izvršite kontrakciju tricepsa i na kratko zadržite opterećenje u tom položaju.

tricep-pushdown-bodybuiling

Potisak sa čela, kao što i sam naziv vežbe kaže, opterećenje se potiskuje sa čela. Leži se na klupi, teg je u rukama, ispruženim, i spušta se na čelo pokretom u zglobu lakta. Kao i u prethodnoj vežbi pokret se izvodi lagano i kontrolisano u negativnoj fazi pokreta sa kontrakcijom u potpuno ispruženom položaju. Ova vežba se može izvoditi na klupi pod različitim uglovima, sa dvoručnim i jednoručnim tegovima, sajlama, kao i različitim hvatovima. Kod ove vežbe bih vam preporucio da teg ne spuštate na čelo već iznad čela tačnije kod temena glave, a u potpuno ispruženom položaju da vam ruke ne budu normalne u odnosu na telo već da se opterećenje nađe u pravcu vaših očiju ili čela. Na ovaj način je tenzija prisutna i kada su ruke potpuno ispružene pa je samim tim i mišićna stimulacija bolja. Iz ličnog iskustva, izvođenje vežbe na ovaj način manje je stesno na zglobove lakta.

aaa

Triceps je mišić koji lako otkaže, zbog toga budite obazrivi pogotovo kada izvodite vežbu potisak sa čela jer drugi naziv za ovu vežbu je SKULL CRUSHERS a to ime nije dobila bez razloga 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *