Čega se prvo odričem? Ishrana-dijeta

25 Sep

gym

Šta je ono čega se prvo odreknem kada vodim računa o ishrani? Ne volim termin dijeta jer se ovaj termin obično vezuje za nešto kratkrotrajno. Zato zaboravimo ovaj termin. Najbolje je da koristimo termin ishrana.

Postoji više tipova ishrane, svaka zagovara drugačiji izbor namirnica, svaka treba da bude prilagođena vašim ciljevima i mogućnostima. Najbolje je da ishranu prilagodite sebi i da je osmislite tako da dugoročno, praktično ceo život, možete da je se pridržavate.

Volim da kažem klijentima, a i svima koji me pitaju, kada je reč o ishrani svako pravi neke greške koje nazivam manama. Svako ima svoju manu, svako je svestan svoje mane, ali koliko je ko voljan da iz se odrekne? Neko jednostavno jede previše, neko jede mnogo slatkiša, neko jede mnogo grickalica, neko jede suviše retko, suviše malo, suviše kasno,… Sve je preterivanje, i kada je suviše malo i suviše mnogo. Uvek kažem, treba naći balans i prilagoditi se. Ako se 90% pridržavamo, i jedemo kako treba onih 10% će moći da se, tu i tamo, provuče po nešto što nije na listi namirnica. To je pozitivno odstupanje i može imati benefite po centralni nervni sistem. Napominjem, ko nije psihički spreman,  koga frustrira da vodi računa o ishrani ne savetujem da bilo šta pokušava. Ovo se ne odnosi na osobe koje iz zdravstvenih razloga MORAJU da promene ishranu, ali opet, i to zavisi isključivo od volje i želje tih osoba. Ne terajte nikoga da se menja, sam mora doneti takvu odluku!

Ja ne umem da budem umeren. Vrlo često idem iz krajnosti u krajnost. To je moja mana. Najviše volim da jedem slatkiše i pecivo. Čokolada u svim oblicima je moj najveći porok. Kada počnem da jedem bolje se sklonite. Siguran sam da sam gori po ovom pitanju od većine vas koji ovo čitate. 300g čokolade za mene ne predstavlja problem, 1kg pudinga od čokolade, 500g pralina,… Moja prednost je u tome što imam snažan karakter. Kada kažem NE to znači NE. Vrlo brzo mogu da pređem na režim bez svega što volim. Ne kažem da je lako. Tražim psihični pogodan trenutak da se distanciram od “loše” hrane. Spadam u grupu koja ili 99% jede kako treba ili 100% ne jede kako treba. Teško mogu sebi da dam 10% prostora jer  počnem da preterujem. Razmislite u koju grupu spadate pa se po tome i organizujte.

Namirnice kojih se prvo odričem jesu slatkiši, sokovi, pecivo. Naravno izbacujem sve vrste peciva, svaki oblik hleba. Grickalice, alkohol. Ne konzumiram alkohol, samo u retkim prilikama. Volim da popijem pivo, nekad vino. Ni toga nema ako vodim računa. Uglavnom izbacujem ugljene hidrate i to kod mene daje odlične razultate. Ako sagledam svoj neuro profil, trebao bih da imam hidrate u manjim količinama češće od nekih drugih tipova ali sa time eksperimentišem.

Rećiću vam ovo. Kada rešite da menjate ishranu na bolje prvo eliminišite mane. Svi znate koje su. Neka to bude prvi korak. Kada eliminišete mane to će rezultirati pozitivnim efektom. Ako je cilj da smršate, unosićete manje kalorija samom eliminacijom namirnica ili količine istih, ako je pak cilj da se ugojite konzumiraćete kalorijama “nabijenije” proizvode, unosićete više što će rezultirati dobijanjem kilograma.

Birajte namirnice koje su zdravije, ne vodite se samo kalorijama. Kalorijama možete manipulisati, fizički izgled će se menjati, ali ako unosite kalorije iz loših izvora to će imati posledice na vaše zdravlje.

Izbor kvalitetnih namirnica u okviru vaših kalorijskih potreba a u skladu sa željama i mogućnostima = zdravo i lepo telo, zdravo i lepo telo = zdrav razum i sreća.

Javite se da se menjamo zajedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *